Městský lesík Znojmo, Císařský kámen u rest. Diana
Text dotazu
Kde prosím najdu informace o císařském kameni v Městském lesíku ve Znojmě, u restaurace Diana? Měl by být z roku 1908.
Odpověď
Dobrý den,
z volně dostupných zdrojů je patrné, že tzv. Císařský kámen (něm. Kaiserstein) nacházející se v Městském lesíku, který byl mimojiné za první republiky pojmenován po jednom z předsedů znojemského Okrašlovacího spolku (dále jen OS) – a to po Romualdovi Hochbergerovi (pozn. předseda OS byl v letech 1895-1898), byl v Městském lesíku umístěn v roce 1908, a to z důvodu šedesátiletého výročí panování císaře Františka Josefa I.
V 1. dodatku k výroční zprávě o činnosti znojemského OS v roce 2009 je zmíněno, že text nápisu je stále dohledáván, proto se doporučuji obrátit přímo na Okrašlovací spolek ve Znojmě (viz http://okraspol.sweb.cz/), kde by Vám mohli poskytnout přesnější a detailnější informace.
Z vydaných publikací, v kterých byste rovněž mohl najít nějaké bližší info, doporučuji tyto:
1) Kozdas, Jan. 200 let městských alejí a parků ve Znojmě: zrození znojemské občanské společnosti. Vyd. 1. Znojmo: Okrašlovací spolek ve Znojmě, 2004. 19 s., [8] s. barev. obr. příl. ISBN 80-239-4784-2.
2) VRBKA, Antonín. Gedenkbuch der Stadt Znaim 1226-1926: Kulturhistorische Bilder aus dieser Zeit. Nikolsburg: A. Bartosch, 1927. 592 s., 63 fot.
Použité zdroje
1) 1. dodatek k výroční zprávě o činnosti spolku v roce 2009. In: Okrašlovací spolek ve Znojmě [online]. [cit. 3. 10. 2018]. Dostupné z: http://okraspol.sweb.cz/pages/vyrocka_2009_dodatek_01.html
2) Stručný přehled předsedů Zalesňovacího a okrašlovacího spolku ve Znojmě (1878-1938). In: Okrašlovací spolek ve Znojmě [online]. [cit. 3. 10. 2018]. Dostupné z: http://okraspol.sweb.cz/[…]/historie_os_predsedove_1878_1938.html
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Znojmo
Knihovna
Datum zadání dotazu
01.10.2018 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu