Městská část Praha-Čakovice
Text dotazu
Zajímaly by mne údaje o nejstarší dochované zmínce
o Městské části Praha-Čakovice(Čakovice, Miškovice, Třeboradice),o původu a
významu názvů, popřípadě o jejich vývoji až do novověku. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
názvy všech tří obcí (Čakovice, Miškovice, Třeboradice) byly odvozeny od osobních jmen.
Čakovice se v určitém období nazývaly Čachovice. Zakladatel osady se jmenoval pravděpodobně Čák, Čekan, Čakan či Čách. Nejstarší písemná památka je dosud nejistá. Někteří odborníci kladou první písemnou zmínku o obci do roku 1088, jiní do roku 1167. Zmínka z roku 1088 pochází z Vyšehradské kapituly. Jedná se o falsum zhotovené ve 4 exemplářích ve 12.-13.století.
Předmětem diskuse je, zda zde zmíněná obec Cekouice je obec Čakovice u Prahy či obec Čachovice v okrese Mladá Boleslav (zakládací listina Vyšehradské kapituly je součástí soupisu nejstarších listin Codex Diplomaticus I Regni Bohemiae - Gustav Friedrich, 1904). Roku 1167 připsal Vladislav II. statek v Čakovicích klášteru v Litomyšli (text listiny je taktéž uveřejněn v knize: Codex Diplomaticus I Regni Bohemiae, listina č.399, s.415).
Obec Miškovice se až do roku 1929 psala Myškovice. Majitelem zdejšího dvora byl pan Myška. Taktéž v dataci první písemné zmínky o Miškovicích se prameny rozcházejí. Knihy: Místní jména v Čechách, Historický lexikon obcí České republiky 1869 - 2005 a Čakovice - historie obce a okolí uvádějí rok 1456, kniha: Čakovice, Miškovice a Třeboradice uvádí rok 1436.
Třeboradice spravoval kdysi vladyka Třeborad, jehož jméno vesnice přejala. Jeho potomci se poté nazývali Rýskové z Třeboradic. První písemná zmínka pochází z roku 1167 (Codex Diplomaticus II. Regni Bohemiae (1912,č.l.284).
Historii Čakovic, Třeboradic a Miškovic podrobně popisují následující knihy:
* KRÁKOROVÁ, Jaroslava. Čakovice, Miškovice, Třeboradice. 1. vyd. Praha : FATUM v nakl. Ivo Železný, 2005. ISBN 80-237-3945-X.
* SLÁDEČEK, Jan. Čakovice : Historie obce a okolí. Praha : Práce, 1992.
Jednotlivé písemné prameny k historii zmíněných obcí naleznete v díle:
* PROFOUS, Antonín. Místní jména v Čechách : jejich vznik, pův. význam a změny. 1. vyd. Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1949-1960. (5 svazků)
Další literatura:
* Historický lexikon obcí České republiky 1869-2005. 1. vyd. Praha : Český statistický úřad, 2006 (2 svazky)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.07.2009 10:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu