město Písek
Text dotazu
Zjištění původu názvu města Písek.
Odpověď
Dobrý den, název města Písek pochází pravděpodobně podle Hájka od bohatého zlatého písku v řece Otavě - "bohatý písek" - ve velikosti hrachu, někdy i holubího vejce. Nepochází tak od písčité půdy vůbec, jak je někdy pokládáno, jako spíše od zlatého písku, který byl ve starých dobách velmi hojný a byl na březích Otavy promýván.
Použitá literatura:
* PROFOUS, Antonín; SVOBODA, Jan; ŠMILAUER, Vladimír. Místní jména v Čechách : jejich vznik, pův. význam a změny. 1. vyd.. Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1949-1960. 5 sv.
* LUTTERER, Ivan; MAJTÁN, Milan; ŠRÁMEK, Rudolf. Zeměpisná jména Československa : slovník vybraných zeměpisných jmen s výkladem jejich původu a historického vývoje. 1. vyd.. Praha : Mladá fronta, 1982. 373 s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.12.2009 16:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu