Měsíc a hvězdy
Text dotazu
Jaká sonda dosud přistála na povrchu měsíce? Děkuji. Které z hvězd můžeme pozorovat na obloze v lednu?
Odpověď
Dobrý den, přehled sond vyslaných k Měsíci naleznete např. v Databázi kosmických sond pro průzkum těles sluneční soustavy
(http://spaceprobes.kosmo.cz/index.php?sekce=prehled&kind=target&target=m)
nebo na stránkách P. Gabzdyla věnovaných Měsíci (http://mesic.astronomie.cz/) v sekci Mise (http://mesic.astronomie.cz/Mise/mise.htm). Bližší informace k vybraným sondám naleznete např. v knihách "Vesmírné výpravy" G.Sparrowa nebo "Měsíc" P.Gabzdyla, ve "Velkém ilustrovaném atlasu světa a vesmíru" jsou pak uvedeny významné automatické sondy, které Měsíc zkoumaly.
* SPARROW, Giles. Vesmírné výpravy : od prvních krůčků po práh mezihvězdného prostoru. Praha : Knižní klub, 2008. s. 52-53, 112-113, 258-259. ISBN 978-80-242-2240-0.
* GABZDYL, Pavel. Měsíc. Praha : Aventinum, 2006. 199 s. ISBN 80-86858-22-7.
* Velký ilustrovaný atlas světa a vesmíru. 1. české vyd. Praha : Svojtka & Co., 2008. s. 242. ISBN 978-80-7352-766-2
Mapa hvězdné oblohy pro čtyři roční období, případně jednotlivé měsíce naleznete např. v těchto knihách:
* KARKOSCHKA, Erich. Karkoschkův astronomický atlas hvězdné oblohy : s 250 objekty na 50 mapách celé hvězdné oblohy. Brno : Computer Press, 2007. 159 s.
ISBN 978-80-251-1508-4.
* PETRŽELOVÁ, Jitka. Hvězdářská abeceda. 2., opr. vyd. Brno : Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka v Brně, 2008.  s. 23-27 [hvězdná obloha severní polokoule, 4 roční období]. ISBN 978-80-85882-26-1.
* VOGEL, Michael. Hvězdy a souhvězdí. V Praze : Knižní klub, 2008. s. 168-217 [mapy hvězdné oblohy pro střední Evropu, rozděleno na jednotlivé měsíce, u každého měsíce jsou 4 mapky pro různé světové strany]. ISBN 978-80-242-2192-2.
* Velký ilustrovaný atlas světa a vesmíru. 1. české vyd. Praha : Svojtka & Co., 2008. s. 222-229 [hvězdná obloha severní polokoule, 4 roční období]. ISBN 978-80-7352-766-2.
Na internetu naleznete mapy oblohy např. na
* http://navod.hvezdarna.cz./navod/praveted.htm - odkaz na aktuální  podobu hvězdné oblohy
* http://www.observatory.cz/info/index.php?page=Encyklopedie/Obloha%20pruvodce/pruvodce.html
* http://www.observatory.cz/info/index.php?page=Obloha%20dnes/otacivka.html
* http://www.astro.cz/obloha/mapa/.
Obor
Fyzika a příbuzné vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.02.2009 14:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu