měrné teplo směsí

Text dotazu

dobrý den, rád bych se zeptal na způsob určení
měrného tepla směsi ethanol voda (30% EtOH). Děkuji

Odpověď

Dobrý den,

bohužel, v Národní knihovně nejsme odborníci na chemické a fyzikální procesy. Ovšem díky pomoci znalého chemika Vám můžeme tlumočit následující postup při určování molárního tepla směsí 30% EtOH.

Hodnoty by se měly zanést do grafu a provést interpolaci. Molární procento je koncentrace, přepočtená na molekulové hmotnosti (voda je 18, líh - C2H5OH je 46): C =12, O = 16, H % 1, tedy voda - H2O - je 2 x 1 + 16 = 18, líh (EtOH) - C2H5OH - je 2 x 12 + 5 x 1 + 16 + 1 = 46.

30 % hmotnostních lihu ve vodě je 30 g lihu na 70 g vody, tedy 30/46 molu lihu na 70/18 molu vody, tedy 0,652 molu lihu na 3,889 molu vody, tj. 0,652 : (0,652+3,889), tj. 0,652 : 4.541 molu směsi, tj. 14,4 molár. % spiritusu.

Jestliže je spec. teplo směsi 11,5 % ... 1,03 cal/g.deg a při u 37 % ... 0,86 cal/g.deg (deg je 1stupeň C), pak při konc. 14,4 mol. % to bude 1,00 cal/g.deg! Nyní je ještě třeba přepočítat cal na jouly, které se dnes používají místo starých kalorií.

Internetová encyklopedie Wikipedia přináší taktéž informace o měrném teple, bohužel nemůžeme zaručit důvěryhodnost zde uvedených informací. http://cs.wikipedia.org/wiki/M%C4%9Brn%C3%A1_tepeln%C3%A1_kapacita

V případě nejasností či jiných dotazů na chemická témata, se můžete obrátit přímo na odborníky v Zemědělské a potravinářské knihovně - Ústav zemědělských a potravinářských informací: www.knihovna.uzpi.cz , info@uzpi.cz či na knihovnu Vysoké školy chemicko-technologické v Praze: http://www.oa.svitavy.cz/gaudeamus/vscht/soucasti/knihovna.html

Obor

Chemie. Krystalografie. Mineralogické vědy

Okres

--

Knihovna

Národní knihovna ČR

Datum zadání dotazu

20.05.2008 13:24

Přidat komentář

Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.

Kolik je 4+4 ?

Hledání v archivu