Mental cutting test
Text dotazu
Dobry den! Zajimam se o problematiku prostorove predstavivosti a ve vetsine publikaci se autori odkazuji na "Mental cutting test (MCT)". Ac jsem venoval dost casu hledani tohoto testu nejak se mi ho nepodarilo v uplne podobe nikde najit... Je to snad proto, ze je nejak chranen autorskym pravem, nebo neco podobneho? Je mozne si nekde prohlidnout cely test?
Odpověď
Dobrý den,
bohužel jsme také nenalezli žádný elektronický nebo tištěný zdroj, ve kterém by bylo plné znění testu k dispozici. Test vytvořila asociace College Board (dříve College Entrance Examination Board) v roce 1939 původně pro přijímací zkoušky na univerzity v USA (jako součást CEEB Special Aptitude Test in Spatial Relations). Z tohoto důvodu bude zřejmě přístup k testu omezen, možná i zpoplatněn. Informace o tom, jakým způsobem by bylo možné se k testu eventuálně dostat, jsme však na internetu také nenalezli.
Prostřednictvím Souborného katalogu ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/skc) jsme nalezli tři publikace týkající se testů, které vydala College Board v New Yorku, je možné, že by se test mohl v nějaké z nich objevit:
1) The College Board Admissions Testing Program: A technical report on research and development activities relating to the Scholastic Aptitude Test and Achievement Test / Edit. William H. Angoff. New York : College Entrance Examination Board, 1971.15, 181 s. : il.
* Testy inteligence - školy vysoké USA - sborníky * Školy vysoké USA - testy inteligence - sborníky
- tato publikace se nachází ve fondu Národní knihovny ČR, bibliografický záznam k dispozici v elektronickém katalogu NK ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc) , informace o možnosti výpůjčky pod ikonou Exempláře
2) The official SAT study guide / [writers Steven Fox, Elaine Israel, Robin O'Callaghan]. New York : College Board, c2005. ix, 889 s. : il. ISBN 0-87447-718-2.
* Didaktické testy * Přijímací zkoušky * Studijní předpoklady * Vysoké školy a univerzity
- Ústřední knihovna Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava - signatura 264060 (http://knihovna.vsb.cz/)
3) Real SAT II: subject tests. New York : College Board, c2000. xxvi, 807 s. : il. ; 28 cm + 1 volně vložená příl. (58 s.). ISBN 0-87447-599-6. Obsahuje přílohu: Biology E/M
- Studijní a vědecká knihovna Hradec Králové - signatura I-699 074
(http://www.svkhk.cz/Uvodni-stranka.aspx)
Pokud byste měl zájem do výše zmíněných publikací nahlédnout a nejste v uvedených knihovnách registrovaným uživatelem, je možné využít meziknihovních služeb, jejichž prostřednictvím Vám knihovna, kterou navštěvujete a máte platný čtenářský průkaz, může zprostředkovat výpůjčku z jiné knihovny. Bližší informace o těchto službách Vám poskytne vaše knihovna.
Mohl byste zkusit požádat o pomoc také odborné knihovny, např. Knihovnu Fakulty společenských věd UK (https://knihovna.fsv.cuni.cz/) nebo i knihovny technického směru, jako např. Národní technickou knihovnu (http://www.techlib.cz/cs/) , Ústřední knihovnu ČVUT (http://knihovna.cvut.cz)  nebo Ústřední knihovnu VUT v Brně (http://www.vut.cz/) .
Použité zdroje:
http://www.heldermann-verlag.de/jgg/jgg01_05/jgg0311.pdf
http://www.heldermann-verlag.de/jgg/jgg08/j8h1tsut.pdf
Obor
Psychologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.02.2011 09:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu