méně známé služby Googlu
Text dotazu
Dobry den,
potrebuji vyhledat knihy a clanky na tema "mene zname sluzby Google" a vubec o Googlu i obecneji. Ale hlavne potrebuji ty mene zname sluzby.
Zatim jsem toho nasla dost malo na toto tema.
Dekuji.
Odpověď
Dobrý den,
na téma Google bylo napsáno již mnoho článků, nalézt lze také knihy věnující se výhradně tomuto tématu. Pro jejich nalezení Vám doporučujeme využít volně dostupné zdroje - katalogy, které naleznete na adrese http://aleph.nkp.cz/F:
* Článková báze ANL - články v českých novinách, časopisech a sbornících
* Online katalog NK ČR (NKC)
* Souborný katalog ČR (SKC) - zde naleznete záznamy publikací z českých knihoven; u záznamů je tak uvedeno, která knihovna daný dokument vlastní
Příkladem Vám uvádíme záznam některých článků vyhledaných v bázi ANL po zadání slova "google":
* Čech, Martin. Služba Google Analytics a její využití pro potřeby analýzy a optimalizace webových stránek. 1. část. Inflow: information journal [online], 2010, 3(11) [cit. 2012-11-14]. ISSN 1802-9736. Dostupné z: http://www.inflow.cz/sluzba-google-analytics-jeji-vyuziti-pro-potreby-analyzy-optimalizace-webovych-stranek-cast-i. (další části článku dostupné na adresách: http://www.inflow.cz/sluzba-google-analytics-jeji-vyuziti-pro-potreby-analyzy-optimalizace-webovych-stranek-cast-ii, http://www.inflow.cz/sluzba-google-analytics-jeji-vyuziti-pro-potreby-analyzy-optimalizace-webovych-stranek-cast-iii)
* Svítilová, Hana a Marek, Lukáš. Celý svět se může podívat Jihočechům do oken: Google nasnímal krok za krokem většinu měst a obcí, leckdo našel na internetu sám sebe. Českobudějovický deník, 2012, 145, s. 1 a 2. ISSN 1802-0798.
* Dolejš, Radan. Google Street View po česku. Computerworld, 2012, 23(1), s. 13. ISSN 1210-9924.
* Rylich, Jan. První rok Google Plus: ve znamení protikladů. Ikaros [online], 2012, 16(9) [cit. 2012-11-14]. ISSN 1212-5075. Dostupné z: http://www.ikaros.cz/prvni-rok-google-plus-ve-znameni-protikladu.
* Hejnová, Miroslava. Digitalizace starých a vzácných tisků v Národní knihovně společností Google. Duha: informace o knihách a knihovnách z Moravy [online], 2011, 25(3) [cit. 2012-11-14]. ISSN 1804-4255. Dostupné z: http://duha.mzk.cz/clanky/digitalizace-starych-vzacnych-tisku-v-narodni-knihovne-spolecnosti-google.
* Volný, Ivan a Vytlačilová, Jana. Google Books, e-knihy a čeští nakladatelé. Čtenář, 2011, 63(7/8), s. 243-246. ISSN 0011-2321.
* Google představil vlastní online hudební knihovnu. Rock & pop, 2011, 22(6), s. 6. ISSN 0862-7533. Dostupné také z: http://kramerius.mzk.cz/search/handle/uuid:ef888af1-bb2e-4fe6-a299-99164a4e2403.
* Kočička, Pavel. Deset let chytré reklamy. Ekonom, 2010, 54(43), s. 24-25. ISSN 1210-0714.
* Blakeman, Karen a Poljaková, Anežka. Google nestačí: měnící se oblast vyhledávání. Knihovna plus [online], 2010, 6(1) [cit. 2012-11-14]. ISSN 1801-5948. Dostupné z: http://knihovna.nkp.cz/knihovnaplus101/poljak.htm.
* Šimonovič, Dušan. Google powered: jsou Google Apps dost silné pro podnikání?. Connect!, 2009, 14(1), s. 22-24. ISSN 1211-3085.
* Coufalová, Jindřiška. Projekty Google - pomoc, nebo konkurence?. Čtenář, 2009, 61(4), s. 123-126. ISSN 0011-2321.
V online katalogu Národní knihovny ČR (NKC) můžete nalézt např. záznamy těchto knih:
* Domes, Martin. Google Adwords: jednoduše. 1. vyd. Brno: Computer Press, 2012. 144 s. Naučte se za víkend. Jednoduše. ISBN 978-80-251-3757-4.
* Levy, Steven. Jak myslí Google: a jaké je tajemství jeho úspěchu. 1. vyd. Praha: Grada, 2012. 261 s. Průvodce. ISBN 978-80-247-4223-6.
Pozn.: vybrané části knihy dostupné online na http://books.google.cz/books?id=KIdx6glm_MUC&hl=cs&source=gbs_ViewAPI&redir_esc=y
* Beck, Alexander. Google AdWords. 1. vyd. Praha: Grada, 2009. 232 s. Průvodce. ISBN 978-80-247-2898-8.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200907/contents/nkc20091927016_1.pdf
Pozn.: vybrané části knihy dostupné online na http://books.google.cz/books?id=iL4Vm9Nw27MC&hl=cs&source=gbs_ViewAPI&redir_esc=y
* Stross, Randall E. Planeta Google: o troufalém plánu jedné firmy organizovat všechno, co známe. Vyd. 1. Brno: Computer Press, 2009. 296 s. ISBN 978-80-251-2412-3.
* Iskra, Jiří. Google: tipy a návody pro vyhledávač, Gmail, YouTube, Earth a další aplikace. Brno: Computer Press, 2008. 231 s. ISBN 978-80-251-1833-7.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200804/contents/nkc20081796675_1.pdf
* Iskra, Jiří. Google: vyhledávání, Gmail, Google Talk a další služby. Vyd. 1. Brno: Computer Press, 2006. 143 s. ISBN 80-251-1043-5.
Dále naleznete informace a přehledy služeb také volně na internetu, zde je však třeba dávat větší pozor na důvěryhodnost zdroje, příkladem uvádíme:
* http://www.zive.cz/Google-tyden/sc-110/default.aspx
* http://technet.idnes.cz/uzitecne-doplnky-ke-sluzbam-googlu-d6c-/software.aspx?c=A120330_164117_software_vse
* http://www.lupa.cz/clanky/google-rusi-dalsi-sluzby-z-google-labs/ - obecně Vám doporučujeme server Lupa.cz o českém internetu, kde naleznete spoustu zajímavých informací o Googlu. Do vyhledávacího okna v pravé horní části stačí zadat Google, google služby, apod.
Pro dohledání dalších internetových článků stačí do vyhledávače Google zadat jednoduše Google či Google služby, apod.
Článků i dalších příspěvků ke službám Google je hodně, záleží pouze na Vás, jaké "méně známé" služby si vyberete a jak pojmete vaši práci. Každopádně věříme, že vhodné dokumenty jistě najdete.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.12.2012 15:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu