Medvídek Haribo
Text dotazu
Měnil se v historii tvar a velikost medvídků Haribo?
Odpověď
Dobrý den, historii výroby Medvídků Haribo je možné přehledně sledovat na stránkách firmy.
Zde jsou některé důležité body, které s vaším dotazem souvisí:
Již v roce 1922 položil Hans Riegel základní kámen pozdějšího mezinárodního úspěchu firmy HARIBO: vymyslel postavu TANČÍCÍHO MEDVÍDKA - figurku medvídka z ovocného želé, který se později proslavil po celém světě jako legendární ZLATÝ MEDVÍDEK HARIBO. Inspiraci pro tuto figurku našel Hans Riegel na jarmarcích a trzích, na nichž ještě v 19. století tančili cvičení medvědi jako atrakce.
Tehdejší figurky TANČÍCÍCH MEDVÍDKŮ z ovocného želé byly větší než dnešní ZLATÍ MEDVÍDCI, ale také štíhlejší.
Ve 30. letech se v paletě výrobků HARIBO objevuje další příbuzný TANČÍCÍHO MEDVÍDKA - MEDVÍDEK TEDDY: byl menší a kulatější a představoval oblíbenou plyšovou hračku v podobě cukrovinky. MEDVÍDCI TEDDY byli pojmenováni po 26. prezidentovi Spojených států (1901–1909) Theodoru Rooseveltovi (1858–1919), který byl vášnivým lovcem a měl zvláštní zálibu pro lov medvědů. Při oficiálních příležitostech dostával proto často také plyšové medvídky, kteří byli záhy pojmenováni krátkou podobou jeho jména – Teddy.
V roce 1960 byli na trh poprvé uvedeni nástupci legendárních TANČÍCÍCH MEDVÍDKŮ, tzv. ZLATÍ MEDVÍDCI HARIBO.
V 70. letech se změnily každodenní estetické normy zákazníků. A proto se také změnil tvar ZLATÝCH MEDVÍDKŮ: Původní relativně doširoka rozkročený postoj se zúžil. Namísto toho získali ZLATÍ MEDVÍDCI svůj kompaktnější, stylizovaný tvar, který si zachovali dodnes.
ZLATÍ MEDVÍDCI změnili opět zčásti svůj vzhled: barvy trochu zesvětlaly, protože se začaly vyrábět pouze z ovocných a rostlinných koncentrátů. Na obalu se poprvé objevil obrázek zlatého medvídka s červenou mašlí.
K 85. narozeninám dostali ZLATÍ MEDVÍDCI novou recepturu, nový design sáčku a jednotný radostný úsměv! Jako šestá příchuť bylo přidáno jablko.
Přesně k 90. jubileu věhlasného oslavence vydává HARIBO na počest ZLATÝCH MEDVÍDKŮ limitovanou, velice pozoruhodnou edici s 200g a 300g baleními. Nejen aktuální sáček se ZLATÝMI MEDVÍDKY, ale také dva z jejich nejznámějších nostalgických předchůdců z let 1959 a 1979 slibují svým nápadným, historickým vzhledem momenty plné radosti.
ŠŤAVNATÍ ZLATÍ MEDVÍDCI s podílem 22 % ovocné šťávy a šťavnatou měkkou konzistencí jsou obohacením řady výrobků. Existují v příchutích jablko, hruška, malina, broskev, limetka a černý rybíz.
Čerpáno z: https://www.haribo100let.cz/cz/historie/
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.04.2021 18:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu