MDT
Text dotazu
Co je MDT, prosím?
Odpověď
Zasíláme vám definici MDT a nadřazeného termínu univerzální klasifikační systém z báze KTD (http://sigma.nkp.cz/F/). Výklad termínu MDT je z pracovní části báze, tedy výklad může být ještě po některých stránkách doplněn.
Literaturu o MDT byste nalezl v bázi KKL.
Kromě toho přidáváme odkaz na stránky firmy Aip Beroun, která vytváří databázi MDT. Jednak je tu uveden základní popis MDT, jednak si můžete vyzkoušet, jak vypadají notace v MDT a jejich slovní vyjádření:
http://www.aipberoun.cz/Site/produkty_mdt_cz.htm
Mezinárodní desetinné třídění
Normativní výklad Univerzální hierarchicky uspořádaná třídicí soustava,
používající desetinné notace pro indexování všech druhů dokumentů, které mají vztah k jednotlivým oblastem lidského vědění. [výklad z neplatné normy][ČSN 01 0180]
Termín univerzální klasifikační systém
Ekvivalent všeobecné třídění (zř.)
univerzální třídění
univerzální klasifikace
všeobecná klasifikace
Termín anglicky universal classification
Výklad termínu Klasifikační systém zahrnující celé univerzum lidského
poznání. K nejrozšířenějším klasifikačním systémům patří Deweyho desetinné třídění (DDC), Mezinárodní desetinné třídění (MDT, UDC) a Třídění Kongresové knihovny (LCC).[HARROD-1990:645][MCILWAINE-2000][ČSN ISO 5127-6,1994:14]
Normativní výklad Klasifikační systém zahrnující celé univerzum lidského
poznání. [výklad z neplatné normy][ČSN ISO 5127-6,1994]
Zdroj výkladu HARROD-1990:645
MCILWAINE-2000
ČSN ISO 5127-6,1994:14
Zdroj norm.výkladu ČSN ISO 5127-6,1994
Příbuzný termín klasifikační systém
speciální klasifikační systém
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.01.2008 16:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu