Masarykova letecká liga
Text dotazu
Dobrý den,
zpracovávám práci na téma "Masarykova letecká liga jako kolébka úspěchů za druhé světové války". Chtěl jsem se zeptat, zda byste mi mohli zaslat tituly knih, případně internetové odkazy k danému tématu.
Děkuji Vám za odpověď,
Odpověď
Dobrý den,
našli jsme několik zdrojů, které obsahují informace o Masarykově letecké lize. Jedná se o knihy, články nebo internetové zdroje. Pokud budete potřebovat studovat tyto knihy a časopisy, musíte být registrovaným čtenářem knihovny. Pokud jím nejste, doporučujeme Vám seznámit se s podmínkami registrace a objednávání knih: https://www.nkp.cz/sluzby/dulezite-odkazy/jak-to-tady-chodi
Přímo k tématu českého vojenského výcviku v rámci Masarykovy vojenské ligy v souvislosti s druhou světovou válkou se nám nepodařilo dohledat konkrétní díla. Pravděpodobně budete muset provést výzkum sám. K tématu českých letců za druhé světové války existují knihy, které se věnují jejich působení v zahraničí, případně knihy obecnějšího charakteru.
Pokud byste nebyl úspěšný v samostatném bádání, můžete se dále obrátit na Vojenský historický ústav, kde by Vám mohli s tématem lépe poradit, případně také na Národní technickou knihovnu.
Publikace z fondu Národní knihovny:
• Desítiletá činnost župní organisace Masarykovy letecké ligy Olomouc 1927-1937: [10 let letecké propagace ve střední a severní Moravě]. V Olomouci: Masarykova letecká liga, 1938. 127 s.
Za prostudování možná stojí časopis Mladý letec: populární letecký časopis pro mládež. Praha: Masarykova letecká liga, 1929-1948., jehož některé ročníky jsou k dispozici v Národní knihovně.
Masarykova letecká liga byla vydavatelem mnoha knih a příruček, které lze nalézt v katalogu Národní knihovny. Např.
• SYNECKÝ, František, ŠILHAN, Vladimír a ELSNIC, Ludvík. Jak se létá na křídlech větru. Praha: Masarykova letecká liga, 1938. 91, [1] s.
• Letectví a naše budoucnost. [Praha]: Masarykova letecká liga, 1926. 15 s.
• PÁNEK, T. A. Slunce a křídla: letcův rok. V Kralupech n. Vlt.: Masarykova Letecká Liga, 1930. 63 stran.
Články:
• AUGUSTIN, Radek. K historii civilního letectví v Olomouci, aneb, Jak se létalo na Hané. Hanácký kalendář, 2007, 2009, s. 1-24.
• BOČEK, Petr. Z historie místní skupiny Masarykovy letecké ligy v Chrudimi. Chrudimské vlastivědné listy, 1997, 6(1), s. 13-14. ISSN 1214-7508.
• DŘEVIKOVSKÝ, Kamil. Účast Aeroklubu České Budějovice a českobudějovické místní skupiny Masarykovy letecké ligy na leteckých soutěžích v roce 1936. Výběr, 1996, 33(1), s. 38-44. ISSN 1212-0596.
• PETR, Pavel. A blankyt potemněl...: (výstavba letišť, letecké jednotky a výcvik pilotů na česko-moravském pomezí v letech 1935 až 1938). Pomezí Čech, Moravy a Slezska, 2012, 12, s. 87-144.
• TRNKA, Bohuslav. K 70. výročí vzniku Masarykovy letecké ligy v jižních Čechách. Výběr: časopis pro historii a vlastivědu jižních Čech, 1996, 33(3), s. 201-207. ISSN 1212-0596.
Zajímavé články z internetu:
Obecněji pojaté práce o letectvu a letectví:
Můžete také vycházet z dokumentárního televizního seriálu s názvem "Vzduch je naše moře", který pojednává o vzniku, rozvoji a historii letectví v Čechách a Československu. Viz https://www.csfd.cz/film/295370-vzduch-je-nase-more/komentare/.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.11.2017 17:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu