Maryša Radoňová Šárecká
Text dotazu
Dobrý den, můžete mi prosím zjistit, zda existuje životopis autorky: Maryša Radoňová Šárecká, popř. kdy a kde tato aurtorka zemřela?
Odpověď
Dobry den,
Marysa Radonova Sarecka se narodila 6.12.1890 v Praze, zemrela 15.10.1958 v Praze, pracovala jako redaktorka min. zahranici, pusobila jako beletristka, autorka kulturne historickych stati.
Zdroj:KUNC, Jaroslav: Kdy zemreli...?: prehled ceskych spisovatelu a publicistu zemrelych od 1.1.1937 do 31.12.1962. Praha: Statni knihovna CSSR - Narodni knihovna, 1962. S.264.
O M.Radonove Sarecke vyslo knizne:
Maryša Radoňová-Šárecká : [ke dni 6.XII.1940, životní jubileum spisovatelky] / Gustav Erhart. Pelhřimov : Emil Šprongl, 1940. 44 s. Edice Vyznání Z clanku napr.:
Maryša Šárecká - jedna ze zapomenutých / Dagmar Mocná Tvar. -- ISSN 0862-657X. -- Roč. 4, č. 31/32 (19930812), s. 10, 1 fotogr.
heslo v:
KUNC, Jaroslav: Slovnik soudobych ceskych spisovatelu: krasne pisemnictvi v letech 1918-45. Praha: Orbis, 1946. S. 800-801.
Radonova, Marie
roz. Bosackova, n.1890 Praha-Vysehrad. z.1958 Praha ..., bas. (Hlasy v proudu, 1917, Mistr bohuslav, 1918, Vune domova, 1918 aj.), beletr. (Hlubiny stesti, 1917, Zebrak lasky, 1921 aj.), kult.-hist. spisy (Milenky kralovske, 1925 aj.). Prisp. do Narod.listu, Narod. politiky a cetnych liter. casopisu.
Pseud.: Marysa B. Sarecka, Marysa Radonova-Sarecka, Marysa Sarecka, Marysa Sarecka-Radonova
Zdroj: VOPRAVIL, J.: Slovnik pseudonymu v ceske a slovenske literature.
Praha: Statni pedagogicke nakladatelstvi, 1973. S. 1111-1112.
Předmět. kat. spisovatelé -- tvorba
Předmět. heslo Šárecká, Maryša, 1890-1958
Předmět. heslo Praha
Klíčová slova * tvorba * život
MDT 885.0
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.02.2008 10:10
Lázničková píše:
Středa 25.11.2015 12:02
Jsem příbuzná paní Maryši Šárecké a jsem majitelkou autorských práv ke knize "Pod Svatou Horou".Vlastním několik dopisů, které psala mému dědečkovi (svému bratranci), mám různé fotografie a zajímavosti z jejího života.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu