Manželka Cyrila Purkyněho
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, která žena byla
manželkou bývalého ředitele pražské ZOO Cyrila Purkyněho(1895-1963). Děkuji
Odpověď
Dobry den,
jak jsem Vam jiz psala, nenasla jsem nikde zminku o manzelce  JUDR.Cyrila Purkyne, rediteli ZOO Praha. Doporucuji obratit se na Literarni archiv Pamatniku narodniho pisemnictvi http://www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz/cs/literarni-archiv.php nebo na Archiv mesta Plzne http://www.plzen.eu/zivot-v-plzni/vyridte-si-na-uradu/postupy-mmp/archiv-mes
ta-plzne.aspx . Jsou tam ulozeny casti pozustalosti po otci Vami hledaneho C. Purkyne, ale zminka by tam mohla byt i o snase C. Purkyne st.
.Název fondu (sbírky): Purkyně Cyril
Uloženo v archivu: Archiv města Plzně
Místa vzniku fondu Plzeň
Časový rozsah: 1901-1936
Fond je přístupný v souladu se zněním archivního zákona a dalších právních předpisů Původce fondu (sbírky): Dr. Cyril Purkyně (1862-1937), profesor plzeňského učitelského ústavu, profesor geologie a mineralogie, ředitel státního geologického ústavu Tematický popis: Korespondence s RNDr. Bohdanem Bayerem, pracovníkem plzeňského muzea Archivní pomůcky SBÍRKA LITERÁRNÍCH RUKOPISŮ I - X, 1925 - 2001. Inventář, 1925, s. 0, ev.č.
624.
Název fondu (sbírky): Purkyně Cyril
Uloženo v archivu: Literární archiv Památníku národního písemnictví Časový rozsah: 1858-1937
Metráž: 1,60 bm zpracováno a inventarizováno 0,20 bm nezpracováno Fond je částečně přístupný v souladu se zněním archivního zákona a dalších právních předpisů Původce fondu (sbírky): PURKYNĚ Cyril 1862 - 1937; geolog, profesor mineralogie a geologie na České vysoké škole technické v Praze, přednosta Státního geologického ústavu v Praze.
Tematický popis: 1. Doklady a) vlastní; b) cizí.2. Korespondence a) přijatá (V. Dědina, K. Domin, J. Jahn, W. J. Jongmans, R. Kettner, J. S. Procházka, F. Slavík, J. Vilhelm, J. V. Želízko); b) odeslaná; c) rodinná; d) cizí.3.
Rukopisy a) vlastní (články, posudky, projevy, poznámky); b) cizí.4. Tisky a výstřižky.5. Fotografie.
Archivní pomůcky
BÍLEK KAROL-HOLMANOVÁ DANA: PURKYNĚ CYRIL /1862 - 1937/, 1858 - 1937 (1938).
Inventář, 1988, s. 30, ev.č. 539.
Dale bych doporucovala obratit se na reditelstvi Zoologicke zahrady v Praze.
Mohli by mit napr. nejakou kroniku, archiv Zahrady a tam by informace mohla byt.
Rodokmen J.E.Purkyne sestaveny Jarmilou Psotnickovou je volne pristupny na http://rodopisna-revue-on-line.wz.cz/2-10_soubory/07_psotnickova.pdf, ale udaj, ktery hledate, neni uveden.
V nam dostupnych knihach je vetsinou zminovano jmeno Cyril Purkyne, ale jedna se vyznamneho geologa, vnuka J.E.Purkyne. Knihy jsem jen namatkou prolistovala, ale o manzelce C.Purkyne ml. tam nic neni.
Z knih uvadim napr.:
PURKYNOVA-POKORNA, Ruzena. Zivot tri generaci. Vzpominky na velke Purkyne.
Listy a clanky Karla Purkyne. Praha: Vytvarny odbor Umelecke besedy, 1944.
BILEK, Karol. Archivni fond Purkynova komise (1935-1964). Praha: Literarni archiv Pamatniku narodniho pisemnictvi, 1987.
BILEK, Karol a HOLMANOVA, Dana.  Pisemna pozustalost Cyril Purkyne (1862-1937). Praha: Literarni archiv Pamatniku narodniho pisemnictvi, 1988.
KRUTA, Vladislav a ZAPLETAL, Vladimir. Jan Evangelista Purkyne. Sebrane spisy. Svazek XIII. Autobiograficke stati. Bibliographia. Praha: Academia, 1985.
JUDr. Cyril Purkyne, reditel ZOO Praha, napsal nebo se podilel na vydani nekolika knih z dob pusobeni ve funkci reditele ZOO, ale jedna se ciste o odbornou literaturu nebo popularne naucnou bez udaju o rodine (manzelka, deti).
Heslo Cyril Purkyne ml. obsahuje TOMES, Josef a kol. Cesky biograficky slovnik XX. stoleti. , ale udaj o manzelce neobsahuje. Myslim si, ze se jedna o soukromy udaj a nektere rodiny se snazi sve soukromi co nejvice chranit.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.04.2010 08:26
Jana Koubová píše:
Úterý 20.04.2021 18:13
Tento dotaz je už starý - ale manželkou JUDr Cyrila Purkyně byla moje matka - Jarmila, rozená Cafourková. Narodila se v r. 1911 v Písku
Purkyňová, dcera
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu