Manifest dada
Text dotazu
Dobrý den,
rád bych vás požádal o pomoc při hledání úplného textu Manifestu dada od
Tristana Tzary z r, 1918. Nejsem schopen ho nikde na internetu najít v
češtině a v plném rozsahu. Pokud byste ho ani vy nikde na internetu nenašli,
mohu se zeptat, v jaké knize by bylo možné ho najít?
Odpověď
Dobrý den,
volně na internetu jsme český překlad Tzarova manifestu z roku 1918 nenalezli, v tištěné podobě však vyšel v několika překladech:
* KUNDERA, Ludvík. Dada panoráma. [Část 2], Curych 1917-1919. Světová literatura. 1966, roč. 11, č. 2, s. 231-250. Tzarův Manifest Dada 1918 v překladu Ludvíka Kundery je na str. 241-245.
* De MICHELI, Mario. Umělecké avantgardy dvacátého století. Praha : SNKLU, 1964. s. 257-265. Překlad Vladimíra Mikeše.
* TZARA, Tristan. Daroval jsem svou duši bílému kameni. Praha : Concordia, 2007. s. 41-47. ISBN 978-80-85997-39-2. Překlad Zdeňka Lorence.
* TZARA, Tristan. Paměť člověka. Praha : Odeon, 1966. s. 23-31. Překlad Zdeňka Lorence.
V angličtině je pak text manifestu dostupný např. na http://www.freemedialibrary.com/index.php/Dada_Manifesto_(1918,_Tristan_Tzar
a).
Dostupnost výše uvedených knih a časopisu v českých knihovnách si můžete ověřit v Souborném katalogu ČR (http://skc.nkp.cz), souborném katalogu SKAT (http://www.skat.cz), Jednotné informační bráně (http://www.jib.cz >> Profi hledání >> kategorie Knihovny v ČR (hledání)).
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.04.2010 15:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu