malvaz
Text dotazu
Rád bych se dozvěděl co je to malvas. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den, malvaz je druh jihoevropských sladkých a silných vín, výraz pochází z italského "malvasia", podle italského města Malvasie (nyní Monemvasia), které se nachází na Peloponnésu (založeno r. 1205). U nás se výrazu malvaz používá zpravidla v přirovnání nebo přeneseně, např. o dobrém pivu (pivo jako malvaz). Malvazinka je také druh jablek, slív, které jsou velmi sladké (jako malvaz).
Použité zdroje:
* HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1978. Str. 279. ISBN 80-04-23715-0.
* MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1997. Str. 349. ISBN 80-7106-242-1.
* Příruční slovník jazyka českého. Díl II, K-M. V Praze: Česká akademie věd a umění, 1937-1938. Str. 698.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.11.2008 12:05
Kamil píše:
Úterý 05.11.2019 04:18
Nevím, co je myšleno italským městem na řeckém Peleoponesu?
PSK - admin píše:
Čtvrtek 07.11.2019 08:35
Dobrý den,
bohužel, se nám žádné italské město konkrétně na Peloponésu nepodařilo objevit ani v digitální knihovně ani na volném internetu. Nicméně neumíme řecky, takže naše možnosti byly ovlivněny možnostmi strojového překladu.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu