malířka Luisa Černovická
Text dotazu
Zajímam se o českou malířku Černovická Lujza narozenou v Ronově na Moravě žačku prof.Susera a prof.Lichtálá. Absolvovala v Itálii a Yugoslávii. Činost jejího díla figurální, květinové zátiší, lidový folklor. Nikde nemohu sehnat informace, o této malířce a otom jestli její díla mají nějakou hodnotu.
Odpověď
Dobrý den,
k malířce Luise Černovické jsme nalezli informace pouze v Novém slovníku československých výtvarných umělců (TOMAN, Prokop, ed. Nový slovník československých výtvarných umělců.  1. sv.  A -K.  3., značně rozš. vyd. V Praze: Tvar, 1947.) " Černovická, Luisa. * 1/1 1903 v Ronově u Val. Meziříčí. Malířka v Praze. Žákyně šk. uměleckých řemesel v Brně (malířská spec. prof. Fr. Süssera a sochařská spec. prof. Jana Lichtága), pak u Rud. Vejrycha a na ukrajin. akademii v. u. v Praze. Studijní cesty v Itálii a v jugoslávii (studium slovanských krojů). Obor její činnosti je malba figurální, lidový folklór, podobizny (např. kanovníka P.Ludv. Bláhy) a květinová zátiší. Vystavuje od r. 1940 (Č. Budějovice, Havlíčkův Brod, Březnice, Jihlava).
Téže heslo cituje i : MALÝ, Zbyšek, ed. a MALÁ, Alena, ed. Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950-... Vyd. 1. Ostrava: Výtvarné centrum Chagall, 1998- . sv. Prameny a dokumenty. ISBN 80-86171-00-0.
V této záležitosti by Vám spíše mohli pomoci pracovníci Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. Muzeum se specializuje na české výtvarné umění a design, disponuje tedy více zdroji k danému tématu.
Stránky Uměleckoprůmyslového muzea v Praze:  http://www.upm.cz/ Podobně jako Národní knihovna i Uměleckoprůmyslové muzeum poskytuje službu Ptejte se knihovny. Taktéž se můžete obrátit na Národní galerii v Praze: http://www.ngprague.cz/ .
V oboru trhu s obrazy a starožitnostmi nejsme odborníky. V tomto ohledu se prosím obraťte na některou aukční síň, prodejce obrazů apod. Obrazy Luisy Černovické jsou ovšem na stránkách aukčních síní zastoupeny. Pro představu, za kolik se její obrazy dnes prodávají, zde uvádíme několik internetových stánek s aukční nabídkou jejích obrazů:
* http://www.artplus.cz/cs/autor/aukce/3505-cernovicka-luisa-/1
* http://www.papilio.cz/cz/archiv.php?aukce=a38&pol=15247&PHPSESSID=044b37d99303087b602acc1da2bc2888
* http://www.eantik.cz/cz/detail.aspx?did=66154
* http://ustar.cz/cz/aukce/luisa-cernovicka/113
* http://www.soga.sk/aukcie-obrazy-diela-umenie-starozitnosti/aukcie/70-jarna-aukcia-vytvarnych-diel/luisa-cernovicka-sediaci-zensky-akt-od-chrbta-13462
Zdroje:
TOMAN, Prokop. Nový slovník československých výtvarných umělců. I.díl. 3., značně rozšířené vydání.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.12.2012 13:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu