malíř Petříček
Text dotazu
Dobrý den. Chtěl bych se informovat na celé jméno malíře, popř. zda-li je více malířů s příjmením Petříček a dále na podrobnosti o tomto malíři (datum narození, místo, studia, kde působil, co maloval, výstavy, apod.) Děkuji za informace.
Odpověď
Dobry den,
nasli jsme celkem ctyri malire s prijmenim Petricek.
Adolf Petricek (nar. 5. 1. 1883 v Zlate Olesnici u Vysokeho nad Jizerou, zem. 8. 12. 1943 v Brne). Malir, grafik, ilustrator, karikaturista. Zil a pusobil v Bratislave (do r. 1931), pak v Strakonicich. Byl zakem prazske akademie u prof. Zeniska. Zabyval se hlavne figuralni malbou a podobiznami. Vystavoval v Praze, Podebradech, Jilemnici, Vamberku a j. V letech 1911-1913 redigoval obrazovou cast Svetozora v Praze. Ilustroval Humor. Listy, Svandu Dudaka, Koprivy, Vinobrani, Dobrou Kopu a j. V nastennych malbach pestoval ruzne techniky: sgrafitta, al fresco, temperu, casein. Jako grafik vyleptal do r. 1918 56 desek (Jubilejni list Jana Husa, "Koupani", 9 ex libris, "Morituri". Take pracoval do linolea, dreva a Maesrovych desek. Nektere malby: "Trh ve Zlatych Moravciach" (1928), "Rano" (1929), "Navrat" (1929), "Jesen" (1930), "Koupani" (1927), "Bar" (1929).
Adolf Petricek (nar. 23. 6. 1909 v Praze). Malir a grafik. Studoval malbu na Skole dekorativniho umeni v Praze a totez na Ukrajinske akademii vytvarneho umeni. Je autorem zejmena portretu a zatisi. Vystavoval v Praze a v Ceskych Budejovicich.
Eduard Petricek (Petritschek, zem. 1955). Po r. 1918 stredoskolsky profesor kresleni a cestiny v Usti nad Labem. Venoval se kresbe a grafice, pozdeji take krajinomalbe. (Viz Brozek, J.: Vytvarne Usti: kronika vytvarneho zivota v Usti nad Labem ve 20. stoleti 1918-1998. Usti nad Labem: Mesto Usti nad Labem, 1999)
Mgr. Tomas Petricek (nar. 8. 7. 1975 v Horovicich). Pusobi v Beroune a v Ceskych Budejovicich. Absolvent gymnazia a nastavboveho studia vychovatelství na Stredni pedagogicke skole v Beroune. V r. 1999 vystudoval vytvarnou vychovu - obcanskou vychovu na Pedagogicke fakulte Jihoceske univerzity v Ceskych Budejovicich. Venoval se keramice a modelovani, na vysoke skole se zdokonaloval v praci s hlinou i s barvami. Specializoval se na abstraktni malbu. Kratce ucitel na zakladni skole v Beroune. Od r. 2002 pracuje v Institutu zajmového vzdelavani Ministerstva skolstvi, mladeze a telovychovy v Beroune. Vystavoval v Ceskych Budejovicich, na Kladne a ve meste Neustadt an der Waldnaab v Nemecku. Pravidelny ucastnik spolecnych vystav berounskych vytvarniku. Ilustrator basnickych sbirek. Malir vedut, krajin a zatisi. (Viz umelcovy stranky: http://www.petricek.rouak.net)
Zdroje:
Toman, P.: Novy slovnik ceskoslovenskych vytvarnych umelcu Praha : Rudolf Rysavy a Tvar, 1947-1955
Slovnik ceskych a slovenskych vytvarnych umelcu Ostrava: Vytvarne centrum Chagall, 1998-
Databaze narodnich autorit NK CR
(http://sigma.nkp.cz/F/XHJ6U716BNE6XNXMXAEK6XUAU8MBDPUA8QU7CQCPSVHF363E2Y-02058?func=file&file_name=find-a&local_base=AUT)
Soubory autorit a regionalni faktografie Stredoceske vedecke knihovny Kladno
(http://ipac.svkkl.cz/aRL/main.php)
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.10.2007 11:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu