Makroekonomie
Text dotazu
Makroekonomicky pohled na hodnotu volneho casu
Odpověď
Dobry den,
pojem "hodnota volneho casu" jsme v makroekonomii nalezli v souvislosti s ukazetelem Cisteho ekonomickeho blahobytu (NEW - Net economic welfare).
PAVELKA, Tomas. Makroekonomie : zakladni kurz. 2. akt. vyd. Praha : Vysoka skola ekonomie a managementu, 2007. s. 28. ISBN 978-80-86730-21-9.
Realny HDP je nejsledovanejsim makroekonomickym ukazatelem a casto se jeho vyvoj ztotoznuje s vyvojem ekonomickeho blahobytu spolecnosti. ... Argumenty proti tomuto ztotoznovani jsou zamereny zejmena na to, ze ekonomicky blahobyt je ovlivnovan i jinymi faktory nez pouhym mnozstvim produkce.
Ekonomove na tuto kritiku reagovali konstruovanim nekterych ukazatelu, ktere by ekonomicky blahobyt spolecnosti zachycovaly vystizneji. Pri konstruovani techto ukazatelu vychazeji z HDP a nejcasteji provadeji nasledujici upravy:
* pripocitava se hodnota volneho casu - ve volnem case se lide mohou venovat svym rodinam, zalibam, vzdelavani atd. Tento volny cas, ktery bezesporu prispiva ke kvalite zivota, nema trzni vyjadreni, a tudiz neni do HDP zapocitavan.
* pripocitava se hodnota zachycujici napr. praci doma
* pripocitava se stinova ekonomika
* odecitaji se skody na zivotnim prostredi
Domnivame se, ze dalsi informace byste mohla nalezt napr. v:
* MACAKOVA, Libuse. Ekonomie volneho casu [elektronicky zdroj] : multimedialni ucebni pomucka. V Praze : [Oeconomica], 2002. 1 CD-ROM. ISBN 80-245-0577-0.
http://www.vse.cz/zpravodaj/2002_3/28.htm
* http://www.econ.muni.cz/~qasar/vyuka/barro/barro-sylabus.pdf
Vas dotaz je pomerne specializovany. Doporucili bychom Vam proto obratit se spise na oborove zamerene knihovny a instituce, v ramci sluzby Ptejte se knihovny napr. na Vysokou skolu ekonomickou - CIKS ( ptejteseknihovny@vse.cz ) nebo Vysoku skolu financni a spravni ( jan.emmer@vsfs.cz ).
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.03.2008 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu