Majakovskij - soudruh Mauser
Text dotazu
Hezky den, prosila bych zda by bylo mozne zjistit autora basne Muj pritel Mauser, mozna by to mohl byt Majakovskij.
Odpověď
Nakonec jsme našli Majakovkého báseň, která by mohla odpovídat. Jmenuje se Levij marš a jsou v ní verše: Vaše slovo/ tovariš mauzer... Slovem mauzer je míněna střelná zbraň. Majakovskij se také mauserem zřejmě zastřelil: http://2002.novayagazeta.ru/nomer/2002/68n/n68n-s26.shtml. Text básně v ruštině najdete na adrese: http://www.litera.ru/stixiya/authors/mayakovskij/razvorachivajtes-v-marshe.html.
Do češtiny byla přeložena jako Levý pochod, začíná:
Rozvinujte se v pochod!
Teď za slovní pletichy - pausu!
A vy tam, řečníci,
ticho!
Slovo má
soudruh Mauser.
...
V. Majakovskij, Spisy II, Praha 1957, s. 33. přel. J. Taufer
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.01.2008 15:32
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu