Majakovskij
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych vás poprosit o uvedení bibliografie k životu a tvorbě
Majakovského. Kdo všechno například napsal jeho monografie? Existuje
publikace, která se zabývá rozborem jeho díla?
Dále by mne zajímalo, jak je to s jeho jménem - je správné, že se dnes
objevují přepisy spisovatelova jména jako "Majakovský"?
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se za zpoždění v odpovědi - Váš dotaz pro nás byl časově náročnější.
Monografií o Majakovském a jeho tvorbě vyšlo hodně, zejména v Sovětském svazu. Dostupná v ČR díla můžete vyhledat v elektronickém katalogu Národní knihovny (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc ) a Souborném katalogu České republiky (http://aleph.nkp.cz/cze/skc ). Stačí, když do vyhledávacího formuláře zadáte předmětové heslo "Majakovskij". Ve studovně Referenčního centra NK ČR je také dostupná již zpracovaná bibliografie: Nikolaevová, R.: Vladimír Majakovskij v české literatuře : Bibliografie. Praha: Lidové nakladatelství, 1970 (signatura: RC 929(01) MAJAKOVSKÝ). Domníváme se ovšem, že většina monografických publikací vydaných v Sovětském svazu a ostatních zemích východního bloku bude hodně zatížena dobou svého vzniku.
Z knih, které se nachází ve fondu NK ČR, Vám můžeme doporučit např. následující publikace - v češtině:
Karabčijevskij, J.: Vzkříšení Majakovského : Filologický román. Praha: Art Slovo, 2002 . (jedná se o knihu esejů o tvorbě a životě básníka)
Taufer, J.: O Vladimíru Majakovském. Praha: Svoboda, 1950;
ve slovenštině:
Choma, V.: Vladimir Vladimirovič Majakovskij. Bratislava: Slovenské pedagogické nakladatelstvo, 1973;
v angličtině:
Marshall, H.: Mayakovsky and his Poetry. London: The Pilot Press, [1940 nebo 1942?].
Jangfeldt, B.: Majakovskij and Futurism 1917-1921. Stockholm: Almqvist & Wiksell International, 1976.
Teras, V.: Vladimir Mayakovsky. Boston: Twayne Publishers, 1983.
Stapanian, J. R.: Mayakovsky´s Cubo-Futurist Vison. Houston, Texas: Rice University Press, 1986;
v ruštině:
Michajlov, A.: Žizn' Majakovskogo : ja svoje zemnoje ne dožil. Moskva : Centropoligraf, 2001.
Djadičev, V. N. (ed.): V.V. Majakovskij: pro et contra : ličnost' i tvorčestvo Vladimira Majakovskogo v ocenke sovremennikov i issledovatelej : antologija. Sankt-Peterburg : Izdatel'stvo Russkoj Christianskoj gumanitarnoj akademii, 2006;
v němčině:
Everts-Grigat, S.: V. V. Majakovskij: Pro éto : Übersetzung und Interpretation. München: Verlag Otto Wagner, 1975.
Dále pro Vás mohou být zajímavé publikace:
Mikulášek, M.: Vladimír Majakovskij. Praha: Horizont, 1982.
Jangfeldt, B. (ed.): V.V. Majakovskij i L.Ju. Brik: Perepiska 1915-1930. Stockholm : Almqvist och Wiksell, 1982.
Nikol'skaja, L. N.: Čelovek i vremja v chudožestvennoj koncepcii V. Majakovskogo. L'vov : Vyšča škola, 1983.
Rougle, C.: Three Russians Consider America : America in the Works of Maksim Gor´kij, Aleksandr Blok, and Vladimir Majakovskij. Stockholm: Almqvist & Wiksell International, 1976.
Woroszylski, W.: Zycie Majakowskiego. Warszawa: Czytelnik, 1984.
Maslov, A. V.: Petlja i pulja : issledovanije obstojatel'stv gibeli Sergeja Jesenina i Vladimira Majakovskogo. Moskva : Novaja gazeta ; Sankt-Peterburg : Inapress, 2004.
Majakovskij, V. - Kotalík, J.: Majakovskij výtvarník. Praha: Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, 1954.
Taufer, J.: Majakovskij v Praze. Praha: Odeon, 1971.
Michajlov, A.: Mir Majakovskogo. Moskva : Sovremennik, 1990.
Jakobson, R. - Svjatopolk-Mirskij, D.: Smert' Vladimira Majakovskogo. The Hague : Mouton, 1975.
Cita, S.: České překlady veršů Vladimíra Majakovského ve dvacátých a třicátých letech. Praha: Univerzita Karlova Praha, 1988.
Sverbilova, T. G.: Komedii V. V. Majakovskogo i sovremennaja sovetskaja dramaturgija. : Naukova dumka, 1987.
Michajlov, A.: Majakovskij. Moskva : Molodaja gvardija, 1986.
Al'fonsov, V. N.: Nam slovo nužno dlja žizni : V poetičeskom mire Majakovskogo. Leningrad : Sovetskij pisatel', 1984.
Mathauser, Z.: Umění poezie : Vladimír Majakovskij a jeho doba. Praha : Československý spisovatel, 1964.
Teige, K.: Vladimír Majakovskij : (k historii ruského futurismu). Praha : Jarmila Prokopová, 1936.
Ve Slovanské knihovně
(http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Slovanska_knihovna&submenu2=83 ) dále najdete mimo jiné následující monografie:
Zankovskaja, L. V.: "Bol'šoje viditsja na rasstojan'ji..." : S. Jesenin, V.
Majakovskij i B. Pasternak. Moskva : Moskovskij pedagogičeskij gosudarstvennyj universitet, 2005.
Ulbrecht, S.: Die Dramatik des jungen Vladimir Majakovskij und des jungen Bertolt Brecht : eine kontrastive Analyse unter besonderer Berücksichtigung des Verfremdungsverfahrens und der Montagetechnik. Frankfurt am Main : Peter Lang, 1996.
Kolesnikova, L.: Drugije liki Majakovskogo. Moskva : "Vitjaz'-Bratiška", 2008.
Thun, N.: "Ich - so groß und so übeflüssig" : Wladimir Majakowski : Leben und Werk. Düsseldorf : Grupello Verlag, 2000.
Kissel, W. S.: Der Kult des toten Dichters und die russische Moderne :
Puškin - Blok - Majakovskij. Köln ; Weimar ; Wien : Böhlau Verlag, 2004.
Vinokur, G. O.: Majakovskij - novator jazyka. Moskva : KomKniga, 2006.
Shklovsky, V.: Mayakovsky and his Circle. New York : Pluto Press, 1974.
Radziševskij, V.: Meždu žizn'ju i smert'ju : chronika poslednich dnej Vladimira Majakovskogo. Moskva : Progress-Plejada, 2009.
Jangfeldt, B.: Stavka - žizn' : Vladimir Majakovskij i jego krug. Moskva : Kolibri, 2009.
Gorb, B.: Šut u trona revoljucii : vnutrennij sjužet tvorčestva i žizni poeta i aktera Serebrjanogo veka Vladimira Majakovskogo. Moskva : Izdatel'stvo ULISS-MEDIA, 2001.
Skorjatin, V.: Tajna gibeli Vladimira Majakovskogo : novaja versija tragičeskich sobytij, osnovannaja na poslednich nachodkach v sekretnych archivach. Moskva : Zvonnica-MG, 1998.
Kantor, K.: Trinadcatyj apostol. Moskva : Progress-Tradicija, 2008.
Ušakov, A. M. (ed.): Tvorčestvo V. V. Majakovskogo v načale XXI veka :
novyje zadači i puti issledovanija. Moskva : IMLI RAN, 2008.
Pečorov, G. M.: V.V. Majakovskij i XXI vek : etičeskij kodeks česti :
estetika i poetika v jego tvorčestve. Moskva : Al'fa, 2003.
Kacis, L. F.: Vladimir Majakovskij : poet v intellektual'nom kontekste epochi. Moskva : Jazyki russkoj kul'tury, 2000.
Mineralova, I. G. - Mineralov, J. I. - Jur'jeva, O. J.: Vladimir Majakovskij i jego tradicija v poezii : issledovanija. Moskva : Izdatel'stvo "Litera", 2005.
Při převodu ruských adjektivních příjmení do češtiny platí obecná zásada, že se tato jména v nominativu ponechávají v původním tvaru (tedy "Majakovskij", "Čajkovskij"). Zároveň ale v populárním užití nebo u jmen hrdinů v románu apod. jsou přípustné i počeštěné tvary - Majakovský, Čajkovský atd. (zdroj: http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=4212 ).
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.05.2011 08:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu