-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
hledám nějaké informace o magistrátním radovi rytíři Eisensteinovi -v Praze působil kolem roku 1780-1795.
Děkuji
Dobrý den,
tištěné zdroje uvádějí jméno magistrátního rady Vojtěcha rytíře z Eisensteinu pouze v souvislosti s jednou jedinou událostí v Praze roku 1790, a to zakoupením již odsvěcené kaple Božího těla na Karlově náměstí. Tuto kapli magistrátní rada Vojtěch z Eisensteinu zakoupil v druhé konané dražbě a o rok později ji nechal zbořit.
Titulem z Eisensteinu se honosila původně patricijská rodina Eisnerů z Reutlingenu, která byla do šlechtického stavu povýšena v roce 1688 a roku 1712 byla přijata do dolnorakouského rytířského stavu. Johann Ignác Eisner, majitel skláren, získal v roce 1773 český šlechtický stav a v roce 1792 rytířský stav s predikátem von und zu Eisenstein und Lhotta.
Je tedy pravděpodobné, že se jednalo o příbuzného zmíněného Johanna Ignáce Eisnera. Více informací a podrobnější popis příbuzenských vztahů v dané rodině se nám ovšem v nám dostupných zdrojích nalézt bohužel nepodařilo nepodařilo.
* Mádl, Martin. Johann Ignaz Eissner z Eisensteinu: sklář šlechticem a jeho sklenička. Martin Mádl. In: Opomíjení a neoblíbení v české kultuře 19. století : úředník a podnikatel : sborník příspěvků z 26. plzeňského sympozia k problematice 19. století : Plzeň, 23.- 25. února 2006 / Praha : KLP, 2007 s. 257-270.
* Adler, Jiří. Nobilitovaní skláři Eisnerové. Listy genealogické a heraldické společnosti v Praze. 1971, č. 15, s.25 - 27.
* MAŠEK, Petr. Šlechtické rody v Čechách, na Moravě a ve Slezsku od Bílé hory do současnosti. Vyd. 1. Praha: Argo, 2008-2010. 2 sv. ISBN 978-80-257-0027-3.
* ŠKODA, Eduard. Pražské svatyně: kostely, kaple, synagogy, církevní sbory a modlitebny od úsvitu křesťanství na práh 21. století. 1. vyd. Praha: Libri, 2002. 287 s. ISBN 80-7277-098-5.
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
04.12.2017 14:31