Mácha, cesta do Krkonoš
Text dotazu
Dobrý den, prosil bych Vás o radu. Zajímalo by mě, zda lze v české odborné literatuře (či na internetu?) najít konkrétní trasu cest, které absolvoval K.H.Mácha. Jde mi především o tzv. Krkonošskou pouť v srpnu 1833. Popis je uveden v jeho denících či zápisnících. Mě jde však spíše o to, zda se ví, kudy konkrétně cesta vedla (mapa); především trasa mezi místy Kost - Trosky - Hrubá Skála.
Odpověď
Dobrý den, údaje o Máchově krkonošské cestě obsahuje tzv. Zápisník, Máchou samým nadepsaný Díla Karla Hynka Máchy. Zde (počínaje s. 120 cit. vydání) Mácha uvádí jednak plán své cesty a poté několik záznamů z ní, kromě toho je vydání slušně komentované. Z tohoto Máchova pramene vycházejí pokusy o rekonstrukci, údajů k podrobnému vytyčení trasy ale není až tolik. V každém případě v Zápisníku jsou vedle zápisů také Máchovy kresby, které se sice v rámci spisů nevydávají, poskytují o ale o cestě doplňující informace (kde Mácha byl, odkud se mohl dívat).
Nejpodrobnější popis cesty, který jsme zjistili, uvádí Jan Čáka (Poutník Mácha, s. 66-93) i s mapkou, jakkoli ne příliš podrobnou. Další informace lze najít v komentáři k vydání Zápisníku, cestou se zabývá také B. Mráz, jehož kniha je věnována Máchovým kresbám, a M. Koloc, který jistě ne jediný předpokládanou trasu Máchovy cesty prošel. V kapitole o krkonošské cestě ve své knize ale nepíše o místech, která vás zajímají.
Prameny:
Literární zápisníky ; Deníky ; Dopisy / Karel Hynek Mácha ; k vyd. připr.
Karel Janský, Karel Dvořák a Rudolf Skřeček. -- 1. vyd. -- Praha : Odeon, 1972. -- 572 s.
Poutník Mácha / Jan Čáka. -- Vyd. 2., přeprac. a dopl.. -- Příbram : Knihkupectví Mária Olšanská, 2006. -- 189 s., [3] složené listy obr. příl. : il., mapy ; 21 cm
Rozčilené cesty Karla Hynka Máchy po hradech spatřených / Miroslav Koloc ; [fotografie Miroslava Cádrová]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Kovalam, 1998. -- 88 s. : il. ; 18 cm
Karel Hynek Mácha: Hrady- spatřené : [zápisky a kresby hradů] K.H. Máchy / uspoř. a studii naps. Bohumír Mráz ; předml. Vladimír Štěpánek ; [il.] Václav Mácha ; reprodukce Ladislav Neubert ; typografie Oldřich Hlavsa. -- 1. vyd.. -- Praha : Panorama, 1988. -- 246 s. : fot. (některé barev.) ; 26 cm
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.11.2007 16:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu