mačeta
Text dotazu
Dobrý den,
potřeboval bych zjistit, od kdy je možné v českém jazyce psát slovo mačeta s
"č" a ne s "ch"?
Třeba v polštině je toto možné od 90.let XX století, jak je to u nás?
Za Vaší odpověď předem děkuji
Odpověď
Dobrý den,
bohužel se nám přesně nepodařilo zjistit, kdy přesně se ve slově "mačeta" začalo psát "č" místo "ch". V jazykových publikacích, které máme k dispozici v příruční knihovně ve studovně Referenčního centra NK ČR, se slovo "mačeta" vyskytuje v knize vydané již v roce 1981: KLIMEŠ, Lumír. Slovník cizích slov. 1. vyd.. Praha : SPN, 1981. 24, 790 s.
Dále se s počeštěným výrazem můžeme setkat např. v publikacích:  Slovník spisovného jazyka českého. Díl III. M-O. Za vedení B. Havránka ... [et al.] zpracoval lexikografický kolektiv Ústavu pro jazyk český ČSAV. 2., nezměn. vyd.. Praha : Academia, 1989.
GREPL, Miroslav a kolektiv. Příruční mluvnice češtiny. Vyd. 1.. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1995. 800 s. ISBN 80-7106-134-4.
Pravidla českého pravopisu : s dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. [Zpracoval Zdeněk Hlavsa ... et al.]. Vyd. 1. (s dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR). Praha : Academia, 1998. 391 s. ISBN 80-200-0475-0.
Oproti tomu v publikaci REJMAN, Ladislav. Slovník cizích slov. 1. vyd.. Praha : SPN, 1966. 589, [1] s. se setkáváme jak s podobou slova "macheta [mače-] viz mačeta" tak i odkazovanou podobou "mačeta".
V periodikách v digitální knihovně Kramerius (http://kramerius.nkp.cz/kramerius/Welcome.do můžete najít články, ve kterých se vyskytuje slovo mačeta v podobě:
* macheta - např. v periodiku Pestrý týden z roku 1923 a 1941, Národní politika 1913, Lidové noviny 1940.
* mačeta - ze starších tisků např. Kultura 1961, Filmová kartotéka 1972, Literární noviny 1962, Živa 1971, Jüdisches Nachrichtenblatt 1940, atd.
Tedy na první pohled se zdá, že již v 60.letech se začala podoba "mačeta" poměrně běžně objevovat, někdy spolu s originálním zněním "macheta".
Objednali jsme starší vydání Pravidel českého pravopisu (okolo 60.let), zda zde bude toto slovo uvedené. Bohužel knihy prozatím nebyly vyexpedovány ze skladu, tedy vám nemůžeme jednoznačně odpovědět. Ihned jakmile se ke knihám dostaneme, napíšeme vám, a to i v případě, že zde toto slovo nebude.
Vzhledem k povaze Vašeho dotazu Vám doporučujeme obrátit se na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR, kde Vám přeci jenom jazykoví odborníci budou schopni přesněji zodpovědět dotaz. Poradnu naleznete na adrese http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna .
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.07.2011 12:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu