-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, ráda bych se zeptala jestli má dnes edice Karavana nějakého pokračovatele, nebo jestli existují i dnes edice se zaměřením na literaturu pro děti a mládež? A zda-li už v druhé polovině 20.st. někdo taktéž vydával populární literaturu kromě edice KOD?
Dobrý den,
v edici Karavana vycházely knihy (později sešity) jednotného formátu a designu, které vydávalo od roku 1958 Státní nakladatelství dětské knihy (později Albatros). V první edici (1958–1968) vyšlo 42 knih v nákladech kolem 30.000 výtisků.
Nejúspěšnější edicí byla druhá edice, ve které vyšlo téměř 250 sešitů v nákladech i přes 100.000 výtisků – zaměřovala se na dobrodružnou literaturu pro děti a vycházela v ní díla od domácích i zahraničních autorů. Třetí edice, která vycházela v letech 1999-2007 v nakladatelství Albatros se od druhé liší formátem (paperbacky o rozměrech 200x 120 mm) a také zaměřením výhradně na scifi a fantasy tematiku. V této edici vyšlo „pouze“ 13 knih převážně od amerických autorů.
Můžeme se domnívat, že devítiletou pauzu mezi druhou a třetí edicí způsobila tržní transformace a privatizace společnosti. V roce 1998 se stalo součástí holdingu Bonton a.s. jako jeho dceřiná společnost. V roce 1999 pak nakladatelství obnovilo edici Karavana.
Edice Karavana po roce 2007 už znovu obnovena nebyla. Pod Albatros v současné době nicméně patří např. nakladatelství Coboo, které vzniklo v roce 2009 a je zaměřené především na teenagery. Coboo se nebojí vydávat knihy provokativní, kontroverzní, ale i tituly určené jen pro pobavení a odpočinek. Ročně vydá přes šedesát titulů. Nechybí mezi nimi ani komiksy.
Další nakladatelství, které je zaměřené především na mládež je nakladatelství Yoli. To se zaměřuje na literaturu v žánrech young adult a new adult, tedy převážně pro mladé dospělé. Nabízí široké spektrum překladů současné tvorby, od dystopií či fantasy až po romance.
Nemůžeme opomenout také nakladatelství Host nebo Fragment pod kterým vyšly dobrodružné tituly od spisovatelů jako např. Christopher Paolini, Suzanne Collinsová, Rick Riordan, C. S. Lewis a dalších.
Informace o vydaných dokumentech
Praha
Národní knihovna ČR
21.05.2018 08:00