-
To se mi líbí
-
Doporučit
Loupeživý rytíř Vaniš
Dobrý den,
rytíř Václav koupil v roce 1412 hrad Zvěřinec, podle kterého se nechal psát. O rok později přijal svého oblíbence Jana Husa, který na hradě bydlel a podnikal kázání v okolních vesnicích. Po upálení Jana Husa spolu s dalšími šlechtici podepsal a opatřil svou pečetí střižný list. Na straně táboritů se účastnil se svým synem husitských válek.
Po neshodě v řadách husitů se vrátil do Zvěřince. Hrad na čas přichází do držení táboritů.
Z rytíře Václava se stal loupeživý rytíř a je pochován nedaleko bývalého hradu.
Prosím, lze najít zápis o prodeji hradu Zvěřinec?
Lze najít kopii pečetě ze střižného listu?
Které období obsahuje popravčí kniha rožmberská?
Děkuji.
Dobrý den,
text, který uvádíte, jsme neviděli; v podstatě ale moc dalších informací o hradu není. Zdá se navíc, že různé zdroje od sebe "opisovaly" a nepřinesly mnoho nového. Úplnější se zdá následující příspěvek, z něhož uvádíme ukázku, (ale nemáme ničím podložené):
...Bratři Bohuslav a Mikuláš postupně ze Zvěřince odešli. Nejdříve Mikuláš do Hořic u Chýnova a později i Bohuš do severních Čech. Novým majitelem hradu i zboží se stal Václav ze Zvěřince, snad syn jednoho z bratří. 2. září 1415 pečetil stížný list české šlechty na protest proti upálení Mistra Jana Husa. To je první zpráva o novém majiteli a zároveň na třicet let poslední.
Mistr Jan Hus pobýval dva roky mimo Prahu. V té době, bohužel písemně nedoložené, snad pobýval u svého příznivce, rytíře Václava ze Zvěřince. Čas, který mohl na Zvěřinci strávit, to znamená nebyl ani na Kozím hrádku ani na Krakovci je vymezena červencem a listopadem r. 1413.
Jedinými důkazy jsou lípy a kameny na Sedlecku a Sedlčansku pojmenované po Husovi. I jeho dobrý přítel, mistr Jan z Rejštejna, který s ním jel do Kostnice na jednom voze, farářoval v té době v Petrovicích a Vrchotových Janovicích. Důkazem by také mohlo být, že ke stížnému listu se připojil nebývale velký počet šlechticů z našeho kraje.
Nevíme, jak se hradu dotkly husitské války. Po husitských válkách byl zřejmě majitelem hradu Zvěřince Arnošt z Leskovce, ale zabrali mu jej neprávem Táborští. Jak spor dopadl opět nevíme, ale někdy po r. 1442 získali zvěřinecké zboží Růtové z Dírného. Roku 1539 je už hrad Zvěřinec uváděn jako pustý.
Jak a kdy zanikl není známo....
http://www.sedlec-prcice.cz/zricenina-hradu-zverinec/d-1540
Obsah knihy Stížný list české a moravské šlechty... uvádí Faksimile stížného listu na str. 98-99 i s pečetěmi. Podrobnější informace ale o rytíři Václavu ze Zvěřince nejsou:
Autor Čornej, Petr, 1951-
Název Stížný list české a moravské šlechty proti upálení Mistra Jana Husa 1415-2015 / Petr Čornej, Aleš Knápek, Ladislav Macek, Pavel Rous ; editor Ladislav Langpaul
Nakladatel Okrouhlice : Spolek Za záchranu rodného domu malíře Jana Zrzavého v Okrouhlici, 2015
Popis (rozsah) 105 stran : ilustrace (převážně barevné), mapy, faksimile ; 28 cm
Číslo nár.bibl. cnb002679604
ISBN 978-80-260-7690-2 (vázáno)
Poznámka Německé resumé
Poznámka Částečně přeloženo z latiny
Předmět. heslo Stížný list české a moravské šlechty proti upálení Mistra Jana Husa Předmět. heslo listiny -- Česko -- 1401-1450 kritika církve -- Česko -- 1401-1450 stížnosti občanů -- Česko -- 1401-1450 církevní soudní procesy -- 1401-1450 šlechtici -- Česko -- 15. století šlechta -- Česko -- 15. století hrady -- Česko -- 15. století křesťanství a politika -- Česko -- 1401-1450
Předmět. heslo Česko -- náboženské poměry -- 1401-1450
Chronolog. údaj * 15. století * 1401-1450
Chronolog. údaj * 1415
Forma, žánr * informační publikace * jubilejní publikace
[ https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002679604&local_base=NKC ]
Anotace:
Publikace profesora Petra Čorneje, Ladislava Macka, Pavla Rouse a Aleše Knápka mapuje historické události související se vznikem významného dokumentu českých dějin ze dne 2. září 1415. Zabývá se širšími souvislostmi vzniku tohoto "českého protestu" (Petr Čornej), v dalších částech se věnuje regionu dnešního Havlíčkobrodska kolem hradu Lipnice, který byl tehdy ve vlastnictví jednoho z nejvýznamnějších šlechticů království, Čeňka z Vartenberka. Kniha zkoumá osudy sídel v regionu na pomezí Čech a Moravy, jejichž majitelé, vesměs příslušníci drobné šlechty, se stali signatáři listu, popisem pečetí, připojených k jedinému dochovanému exempláři dokumentu a přináší srovnání obrazové podoby originálu, dochovaného ve skotském Edinburghu s jeho faksimile ve Státním archivu ČR. Kniha je významná pro regionální historii sídel v oblasti kolem Havlíčkova Brodu. Zachycuje jednoznačně nejvýznamnější moment celé jejich historie a také hledá odpověď na otázku, kdo byli signatáři protestu, jaká byla jejich motivace a důvody, které je vedly v roce 1415 k politickému vystoupení evropského významu. Pro mnohé obce jsou pečeti a šlechtické predikáty vůbec prvním dokladem jejich existence.
[ Zdroj: Web obalkyknih.cz ]
Dále o hradu zde:
O hradu Zvěřinci z webu
http://www.hrady.cz/index.php?OID=333&PARAM=11&tid=337&pos=300
Popravčí kniha pánův z Rožmberka / vydal František Mareš
Nakl. údaje V Praze : Královská společnost nauk, 1878
Popis (rozsah) 64 s. ; 29 cm
Digitalizovaný dokument
Poznámka Obsahuje rejstřík
"Řady šesté díl IX. Třída pro filosofii, dějepis a filologii"--Tit. l.
Věstník Královské společnosti nauk?
Předmět. heslo hrdelní soudnictví -- Česko -- 14.-15. století
Chronolog. údaj * 14.-15. století
Forma, žánr * dokumenty
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001220959&local_base=NKC
Popravčí kniha pánův z Rožmberka
Z předmluvy ke knize: kniha obsahuje 48 listů; 1. zápis ze 16. stol má: "Léta panie 1390 ..."
Vyznání zločinců, jdoucí od r. 1389 - 1409 a 1420 - 1429
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/23768846
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
28.11.2018 14:21