lokace Feystadt
Text dotazu
Dobrý den moc by mě zajímalo zda je město Freystadt v Dolním Slezsku totožné z dnešním Fryštátem? Dále kde najít informace o tom zda toto město mělo nějakou souvislost s Nowa Sol dříve pod názvem Neusaltz. Jedná se zhruba o období 1807 - 1840. děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
místopisný název "Fryštát" (něm. Freistadt, pol. Frysztat), je s voučasnosti statutární část města Karviná a také jeho původní název (do roku 1949). V územně správním členění spadal pod Politický okres Fryštát (něm. Bezirk Freistadt, pol. Powiat polityczny Frysztat), a v roce 1920 připadla mj. karvinská část Československu. Oblast na česko-polském pomezí je od města Nowa Sol v západní části dnešního Polska vzdálen vzdušnou čarou cca 360 km. Landkreis Freystadt i. Niederschlesien (zemský okres Freystadt v dolní Slezsku) byla pruská územněsprávní jednotka, existující v krátkým přerušením ve 30. letech mezi roky 1742-1945, dnes se na daném území rozkládá Lebuské vojvodství. Město Freystadt (pol. Kozuchow) se pak nacházelo v Landkreis Neusalz an der Oder (okres Nová sůl na Odře), a v rámci současného členění spadá též do Lebuského vojvodství. Fryštát tedy jednoznačně není totožné s městem Freistadt, či oblastí Freystadt. Další informace o daných lokalitách můžete nalézt v literatuře, zabývající se místopisem (viz dále).
Jedná se především o následující tituly:
HOSÁK, Ladislav. Historický místopis země Moravskoslezské. Vyd. 2. Praha: Academia, 2004. ISBN 80-200-1225-7.
NEUMANN, Gustav. Das deutsche Reich in geographischer, statistischer und topographischer Beziehung, zweiter Band. Berlin: Otto Müller's Verlag, 1874. Dostupé z: https://books.google.de/books?id=mx5fAAAAcAAJ
Použité zdroje
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
21.05.2019 15:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu