Literatura odlišných
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na literaturu odlišných. Jaká tematika spadá pod název "literatura odlišných"? Kromě tematiky handicapovaných. Mohu pod literaturu odlišných zařadit například tematiku o homosexualitě? Kdy literatura odlišných vznikla? V jakých žánrech se o tematice odlišných píše? Kteří autoři o tematice píšou (český a světový autor)? Existuje ve fondu MK konkrétní studie o literatuře odlišných? Předem velice děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
V souborném katalogu jsem bohužel nenašla knihu nebo článek pojednávající přímo o “literatuře odlišných”. Nenašla jsem zde ani předmětové heslo “literatura odlišných”. Nicméně se mi v rejstříku předmětových hesel nabídl pojem “jiný (sociologie)”, který je navázán na předmětové heslo “jinakost”. S tímto heslem souvisejí následující asociované termíny: etnicita, gender, handicap, normalita, rozdílnost (filozofie), self, sexuální identita, sociální chování, sociální nerovnost a sociální normy.
• Příklady vyhledaných publikací věnujících se tematice “jinakosti” v humanitních oborech obecně:
1.KOLÁŘOVÁ, Kateřina a STORCHOVÁ, Lucie. „Tělesná jinakost“ jako kategorie historické analýzy: editorial. Dějiny-teorie-kritika, 2011, 8(2), s. 183-188. ISSN 1214-7249. Dostupné také z: http://www.dejinyteoriekritika.cz/Modules/ViewDocument.aspx?Did=231.
2. KOLÁŘOVÁ, Kateřina a MAJEROVÁ, Radka. Objekty charitativního dobra: o identitě neslyšících, „déemóček" a „kriploušských leseb". A2, 2015, 11(15), s. 18. ISSN 1803-6635. Dostupné také z: https://www.advojka.cz/archiv/2015/15/objekty-charitativniho-dobra.
Citát z uvedené publikace: “Kateřiny Kolářové, která se věnuje v Česku zatím nepříliš známému oboru disability studies, jsme se ptali, proč je dobré používat namísto slova postižení nebo hendikep pojem jinakost a jaké jsou přístupy zdravotně postižených ke skupinové identitě.”
3. KAISERŠOTOVÁ, Tereza. "Jinakost" jako kulturologická výzva. Praha, 2011. Diplomová práce. Univerzita Karlova, Filozofická fakulta. Vedoucí práce Vaculíková, Michaela.
Abstrakt: [cze] [eng]
Tato práce pojednává o jinakosti jako o fenoménu, který prostupuje rozmanitými společenskovědními disciplínami a přístupy. Důraz je v ní kladen především na interdisciplinaritu a šíři poskytnutých náhledů. Takto se snaží představit jinakost jakožto nosný fenomén pro kulturologii. Jinakost, jiný, druhý, cizí, tvář, host, pohostinnost
, společenskovědní disciplíny.
http://invenio.nusl.cz/record/298231?ln=cs
4.RANDÁK, Jan. Cizí v životních světech lidového prostředí na počátku 19. století. Cizí, jiné, exotické v české kultuře 19. století: sborník příspěvků z 27. ročníku sympozia k problematice 19. století: Plzeň, 22.-24. února 2007. Praha: Academia; KLP, 2008. s. 228-234. ISBN 978-80-200-1584-6.
• Příklady publikací, které se tematicky vztahují k tématu jinakosti v literatuře
5. HEMELÍKOVÁ, Blanka. Jinakost v humoru a satiře. In: Jinakost, cizost v jazyce a v literatuře. Ústí nad Labem: Univerzita Jana Evangelisty Purkyně, katedra bohemistiky Pedagogické fakulty, 1999, s. 385-387. Trvalý link: http://hdl.handle.net/11104/0099192
5. CHARYPAR, Michal. Postava, typ a stereotyp. Svět literatury, 2014, 24(49), s. 272-277. ISSN 0862-8440.
Periodikum máme ve fondu Městské knihovny v Praze v ÚK na Mariánském náměstí
6.HELMAN, Karel. Ozvěny "Čindie" na Západě: nad povídkami amerických etnických autorek v českých překladech. Host, 2012, 28(8), s. 35-41. ISSN 1211-9938. Dostupné také z: https://casopis.hostbrno.cz/archiv/2012/08-2012/ozveny-cindie-na-zapade.
7. BARIAKOVÁ, Zuzana. Podoby outsiderstva v literatúre pre deti a mládež. Vyd. 1. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, Pedagogická fakulta, 2012. 125 s. ISBN 978-80-7464-134-3.
8. KRISTEVA, Julia. Strangers to ourselves. New York: Columbia University Press, 1991. IX, 230 stran. European perspectives. ISBN 978-0-231-07156-7.
Informační zdroje, použité při zpracování dotazu:
Použité zdroje
• ANL - Výběr článků v českých novinách, časopisech a sbornících: https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]e=find-b&local_base=anl
• Národní úložiště šedé literatury (NUŠL): https://nusl.techlib.cz/cs
• SKC - Souborný katalog České republiky (CASLIN): https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]e=find-b&local_base=skc
• Katalog Městské knihovny v Praze: https://search.mlp.cz/cz/#/c_s_ol=
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Praha
Knihovna
Městská knihovna v Praze
Datum zadání dotazu
11.02.2019 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu