Literatura o Svazu protifašistických bojovník
Text dotazu
Dobrý den,
zpracovávám diplomovou práci o Svazu protifašistických bojovníků (Český svaz
bojovníků za svobodu). Nemohu ale o tomto svazu najít literaturu.
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobry den,
prekvapuje mne, ze nemuzete najit zadnou literaturu o Svazu protifasistickych bojovniku, protoze si myslim, ze naopak vyslo velke mnozstvi knih i clanku s touto tematikou.
Narodni knihovna CR uverejnuje na svych strankach volne katalogy a databaze , http://sigma.nkp.cz/F/ a to jak knihy - elektronicky katalog knih (NKC), tak clanky (ANL, od roku 1991 - , 1953-1990 v tistene podobe, pristupno v Referencnim centru NK CR, nejspis i ve vetsich vedeckych knihovnach, 1945-1952 - kartoteka - retrospektivni clankova bibliografie, viz http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_retrospektiva1945_1952.htm).
Vyhledavani ve vsech zdrojich je navodne. Pri hledani v databazich bych volila moznost kombinaci klicovych slov/predmetu. Ze souboru bibliografickych zaznamu, ktere Vam vyhledavani zobrazi, si muzete sama urcit, ktere knihy nebo clanky se pro Vasi praci hodi. Knihy je mozno primo objednat, jste-li ctenarem nasi knihovny, z jakehokoli pocitace pripojeneho na internet.
Z knih doporucuji napr.:
KOUTEK, Jaroslav. A narod se branil (K historii ceskeho nekomunistickeho odboje v letech 1939 - 1945). Praha: Cesky svaz protifasistickych bojovniku, 1987. Signatura NK CR 54 H 131920 V knize je uverejnena literatura, (prameny, zdroje), ktere muzete vyuzit v hledani dalsich materialu k Vasi praci.
Dalsi knihou, ktera se zabyva, ale zase asi z jineho uhlu pohledu, Vami sledovanou literaturou, je:
Za národní osvobození, za novou republiku 1938-1945 : vedoucí úloha KSČ v národně osvobozeneckém boji / Miroslav Bouček ... [aj.] Praha : Svoboda, 1985 Signatura NK CR 54 H 118909
Z clanku, ktere muzete take pouzit , nabizim napr. tyto:
Nazev Minulost stale ovlivnuje budoucnost / Ondrej Aust
Zdroj. dokument Pritomnost, ISSN 1213-0133 Podzim (2005), s. 36-37
Predmet. kat. Predmet. heslo Stransky, Oldrich, 1921-
Predmet. heslo Cesky svaz bojovniku za svobodu
Predmet. heslo Svaz protifasistickych bojovniku
Predmet. heslo Sdruzeni osvobozenych politickych veznu
Predmet. heslo protifasisticky odboj -- Cesko
Predmet. heslo nevladni instituce a organizace -- Cesko
Nazev Zivot po Neuengamme : zapomenuty koncentracni
tabor v Hamburku a Svaz bojovniku za svobodu
1945-2000 / Anna Hajkova ; Milos Hajek, Hana
Mejdrova
Popis (rozsah) il.
Zdroj. dokument Dejiny a soucasnost, ISSN 0418-5129 Roc. 27, c. 3 (2005), s. 14-16 27:3
Predmet. heslo Svaz protifasistickych bojovniku
Na internetu najdete dalsi odkazy, ktere Vas dovedou k informacim. Napr.
Narodni archiv, viz nasledujici odkaz, ma ve svem fondu (viz uvedene informace o katalozich) take nektere materialy k Vasi praci. http://www.nacr.cz/D-knih/pom.aspx#jkkspb
katalog Knihovny Svazu protifašistických bojovníků
název jmenný katalog Knihovny Svazu protifašistických bojovníků údaje o fondu Knihovna původce fondu: Svaz protifašistických bojovníků- Ústřední výbor,Praha budování fondu /květen 1945-1996/ budování katalogu /1970/ - 1989 druhy dokumentů monografie, torza seriálů, úřední tisk a drobný tisk z vlastní produkce, knižnice a produkce z vlastního nakladatelství Mír a Vydavatelství Svazu protifašistických bojovníků vročení dokumentů /1930-1995/
předmětový katalog Knihovny Svazu protifašistických bojovníků název předmětový katalog Knihovny Svazu protifašistických bojovníků údaje o fondu Knihovna původce fondu: Svaz protifašistických bojovníků- Ústřední výbor,Praha budování fondu /1970/ - 1989 budování katalogu /1970/ - 1989 druhy dokumentů monografie, torza seriálů, úřední tisk a drobný tisk z vlastní produkce, knižnice a produkce z vlastního nakladatelství Mír a Vydavatelství Svazu protifašistických bojovníků vročení dokumentů /1930-1995/
Myslim si, ze je mozno ziskat i nektere materialy v Ustavu pro soudobe dejiny AV CR http://www.usd.cas.cz/.
Svaz protifasistickych bojovniku mel i vlastni casopis Hlas revoluce:
Tydenik Ceskeho svazu bojovniku za svobodu. Praha: Magnet-Press, 1948-1990.,
nyni Narodni osvobozeni: ctrnactidenik Ceskeho svazu bojovniku za svobodu. Praha: Sdruzeni MAC, 1990 - .
I zde by mohly byt pro Vas dalsi zdroje informaci.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.03.2009 11:24
tereza tremčinská píše:
Pátek 18.11.2016 15:59
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli neznáte životopis nebo nějaké informace o autorovi- Vasilij Rjabov. Četla jsem totiž knihu Velké vítězství a potřebuji o autorovi něco zjistit. Děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 22.11.2016 14:56
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail, služba PSK.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu