literatura o mikroúvěrech
Text dotazu
Dobrý den,
ve třetím ročníku gymnázia budu psát na semináři společenských věd práci o mikroúvěrech, rád bych požádal o radu, jaká literatura týkající se především mikroúvěrů, ale také případně vhodný svazek o klasických úvěrech, by byla vhodná k čerpání pro tento spis.
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme za zpoždění v odpovědi, které bylo zapříčiněno provozními důvody.
V češtině zatím vyšly pouze dvě publikace věnované mikrofinancování, a to:
Svitáková, Jiřina et al. Mikrofinancování z dobré i stinné stránky, aneb--, Jak to funguje a zkušenosti českých organizací. Praha: Microfinance, 2011.
Opočenská, Martina a Kunová, Anna. Mikrofinance: globální rozvojové vzdělávání a zahraniční rozvojová spolupráce aneb společně proti chudobě.  Praha: Powerprint, 2012.
Národní knihovna pak má ve svém fondu i značné množství publikací v angličtině, např.:
Srnec, Karel, Hes, Tomáš a Výborná, Magdalena. Banking and microcredit: glossary 2011. Prague: Czech University of Life Sciences, 2011.
Yenawine, Bruce H. a Costello, Michele R., ed. Benjamin Franklin and the invention of microfinance. London: Pickering & Chatto, 2010.
Maksudova, Nargiza. Macroeconomics of microfinance: how do the channels work?. Prague: CERGE-EI, 2010.
Janda, Karel a Svárovská, Barbora. Suitability of microfinance as an investment option. Prague: CERGE-EI, 2012.
Bateman, Milford. Why doesn't microfinance work?: the destructive rise of local neoliberalism. London: Zed Books, 2010.
Buyske, Gail. Banking on small business: microfinance in contemporary Russia [online]. Ithaca: Cornell University Press, 2007.
Banking the poor: measuring banking access in 54 economies [online]. Washington, DC: World Bank, 2009.
Armendariz, Beatriz. The economics of microfinance [online]. Cambridge, MA: MIT Press, 2010.
Financial promise for the poor: how groups build microsavings [online]. Sterling, VA: Kumarian Press, 2010.
New pathways out of poverty [online]. Sterling, Va.: Kumarian Press, 2011.
(v případě titulů označených poznámkou [online] se jedná o tzv. elektronické zdroje – tedy elektronické verze knih, s kterými můžete pracovat na počítačích v Národní knihovně nebo, jste-li registrovaným čtenářem NK, i prostřednictvím vzdáleného přístupu po přihlášení do čtenářského konta pomocí odkazu v jednotlivých záznamech knih v elektronickém katalogu).
Dále jsme ještě našli následující články:
Srnec, Karel a Havrland, Bohumil. Microfinancing: challenges and prospects. Appropriate conditions for changes from informal to formal microfinancing institutions = Mikrofinancování: výzva a prosperita. Vhodné podmínky pro transformaci neformálních mikrofinančních institucí na formální.  In: Agricultural Economics, 2006, 52(10), s. 489-496. Dostupné také z: http://www.agriculturejournals.cz.
Rajan, Raghuram. Dobrým skutkům se nedaří. In: Ekonom, 2010, 54(51-52), s. 57.
Bello, Walden. Mikroúvěry makroproblém neřeší. In: Literární noviny, 2006, 17(43), s. 4. Dostupné také z: http://archiv.ucl.cas.cz/index.php?path=LitNIII/17.2006/43.
Táborská, Sylva. Ručit důvěrou a buvola pomalu splácet. Literární noviny, 2006, 17(36), s. 6. Dostupné také z: http://archiv.ucl.cas.cz/index.php?path=LitNIII/17.2006/36.
Pomocné by Vám také mohly být knihy:
Horký, Ondřej. Česká rozvojová spolupráce: diskurzy, praktiky, rozpory. Praha: Sociologické nakladatelství (SLON), 2010.
Dušková, Lenka et al. Encyklopedie rozvojových studií. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2011.
Jeníček, Vladimír a Foltýn, Jaroslav. Globální problémy světa: v ekonomických souvislostech. Praha: C.H. Beck, 2010.
Adamcová, Lenka a kol. Úvod do rozvojových studií. Praha: Oeconomica, 2006.
Hoch, Tomáš. Základy rozvojové pomoci. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2007.
K nalezení základních informací o klasických úvěrech bychom doporučovali např. :
Bankovnictví. 6. vyd. Praha: Bankovní institut vysoká škola, 2006.
Hetfleišová, Ladislava. Banky jak je neznáte.[Česko: s.n.], 2011.
Petrášková, Vladimíra a Horváthová, Zuzana. Vybrané kapitoly z finanční gramotnosti. České Budějovice: Jihočeská univerzita, 2010.
Prověřené zdroje:
NKC – Elektronický katalog Národní knihovny ČR http://aleph.nkp.cz/cze/nkc
ANL – Články v českých novinách, časopisech a sbornících http://aleph.nkp.cz/cze/anl
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.12.2013 13:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu