-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
Mohu Vás prosím požádat o publikace, v nichž by se pojednávalo o básnících hřbitovní školy Anglie 18. století?
Děkuji
Dobrý den,
drobné zmínky o básnících hřbitovní školy naleznete v různých učebnicích literatury středních škol. Ve větším měřítku se básníkům anglického preromantismu a sentimentalismu věnují následující publikace:
Dokumenty dostupné v NK ČR:
* LINHARTOVÁ, Věra a BLAHYNKOVÁ, Kateřina. Čítanka z evropského preromantismu a romantismu. [Díl] 1.: určeno pro posl. oborového studia pedagog. a filozof. fak. 1. vyd. Praha: SPN, 1989. 262 s. ISBN 80-210-0098-8.
* ČERNÝ, Václav a MALIŠ, Otakar, ed. Soustavný přehled obecných dějin literatury naší vzdělanosti. (4), Pseudoklasicismus a preromantismus, romantismus, realismus: univerzitní přednášky. Vyd. 1. Praha: Academia, 2009. 582 s. ISBN 978-80-200-1655-3.
Dokumenty dostupné v jiných knihovnách ČR:
* YOUNG, Edward. Night thoughts on life, death and immortality. Hartford: Hale [Robert], 1820. 254 s. (vlastní FF UK Praha)
Další literatura dostupná v zahraničí:
* PARISOT, E. (2016). Graveyard poetry: religion, aesthetics and the mid-eighteenth-century poetic condition. London, Routledge. http://www.tandfebooks.com/isbn/9781315585819. (Google Books: https://books.google.cz/books?id=BeUFDAAAQBAJ&lpg=PA7&dq=Graveyard%20poetry&hl=cs&pg=PA7#v=onepage&q=Graveyard%20poetry&f=false )
* STANCIL, I. M. (1935). Edward Young and graveyard poetry, with emphasis on Night thoughts.
* VOLLER, J. G. (2015). The graveyard school: an anthology.
Další literaturu k tématu můžete dohledat prostřednictvím Online katalogu Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc, Souborného katalogu ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc a Jednotné informační brány: http://www.jib.cz .
K danému tématu se bude vztahovat i celá řada zahraničních článků a knih. K jejich dohledání můžete užít online licencované databáze knihoven (v Národní knihovně ČR jsou dostupné databáze viz http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Licencovane_online_databaze&submenu3=104 ) Volně dostupné jsou článkové databáze portálu JIB (http://www.jib.cz - zahraniční články, zahraniční články - licencované) a databáze Google Scholar ( http://scholar.google.cz/) . Zahraniční monografie k tématu je možné dohledat prostřednictvím zmíněného katalogu WorldCat OCLC: www.worldcat.org. Využít můžete také vyhledávač Google Books: http://books.google.cz/
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
05.09.2018 20:26