literatura na téma Gastroturistice
Text dotazu
Dobrý den,
píšu práci o gastronomickém cestovním ruchu (gastroturistice) a chtěla bych se zeptat, zda jsou nějaké knihy, které by se hodily k tomuto tématu. Potřebovala bych knihu, kde by byla popsána historie gastronomie v ČR nejlépe od 20 stol. v jednotlivých krajích, zatím jsem bohužel žádnou knihu neobjevila ani na internetu. Pokud byste mi poradili, byla bych Vám moc vděčná.
Odpověď
Dobrý den,
domníváme se, že téma gastro-turistiky  není příliš zpracováno v českém jazyce, budou spíše jednotlivé články, ale problémem může být, že české článkové databáze jsou výběrové.
Prohlédli jsme bibliografické báze naší knihovny, které jsou volně k dispozici http://aleph.nkp.cz/F/
Články z ANL
Ryšavý, Ivan. Posílit cestovní ruch v regionech může i gastro-turistika.
Moderní obec, 2010, 16(7), 11. ISSN 1211-0507.
Kozohorský, Petr. Okamura radí: nepodceňujte žaludky zahraničních turistů.
Karlovarský deník, 2009, 18(224), 3. Dostupné také z: <http://www.denik.cz>.
ISSN 1210-5147.
NKC - kombinace hesel gastronom? AND turist? (kniha nejspíše nebude zcela relevantní, ale mohou zde být odkazy na další literaturu) Ondračka, Ivo, Omelka, Petr a Špalková, Andrea. Průvodce Moravským dědictvím. [Uherské
Hradiště: Spolek Moravské dědictví], 2006. [46] s. ISBN 80-254-7943-9.
Předmětová hesla:
gastronomie -- Česko
lidová umělecká výroba -- Česko
turistické zajímavosti -- Česko
Pokud zadáte hesla gastronomie AND dějiny, jsou vyhledány záznamy titulů vydaných u nás i v zahraničí - celkem přes 70 záznamů, např.
Malovický, Václav. Co chutná mezi Orlicí, Labem a Cidlinou: kulinárně vlastivědné putování krajem plným vody, aneb o kuchyni hradecké, chlumecké, smiřické, novobydžovské, ale také o pardubickém pernikářství, pernštejnských rybnících či Lázních Bohdaneč, ale také o páteru Koniášovi, kyselu, hladké Ančce, zelí či bludičkách. 1. vyd. Praha: VM, 2010. 240 s. ISBN 978-80-903110-7-7.
Úlehlová-Tilschová, Marie. Česká strava lidová. 1. vyd. Praha: Triton, 2011.
444 s. ISBN 978-80-7387-421-6.
- kniha se týká historie gastronomie 16.-19. století, ovšem v seznamu doporučené / použité literatury může být i zaměření novější)
Poštulka, Vladimír. Labužníkovy historky: 66 příběhů z kulinářské historie.
Vyd. 1. Praha: Ikar, 2011. 347 s. ISBN 978-80-249-1502-9.
Hesla: dějiny gastronomie *  kuchařství *   národní jídla
Forma, žánr: populárně-naučné publikace
Můžeme Vám doporučit i vyhledávání v plnotextových periodikách přímo články o gastronomii v periodikách první poloviny 20. století  v systému Kramerius http://kramerius.nkp.cz , ovšem vzhledem ke specifickému tématu nemusí být vyhledávání zcela úspěšné (jsou zde především deníky, celospolečenská periodika).
Můžete si také vytipovat turistická česká periodika, případně gastronomická periodika, a prohlédnout jejich obsah (nebudou všechna zařazena do článkové bibliografie v bázi ANL), periodika vyhledáte také v bázi NKC.
Jen pro úplnost uvádíme odkaz na archív této služby, neboť jsme odpovídali již několik dotazů ohledně gastronomie http://www.ptejteseknihovny.cz/search?SearchableText=gastronomie
Domníváme se, že mnohem více uspějete při hledání zahraniční literatury (obecné pojetí bez vazby na Česko), např.
WorldCat - světový souborný katalog http://www.worldcat.org
Tourism and Gastronomy.
Author: Anne-Mette Hjalager; Greg Richards
Publisher: London : Routledge, 2002.
Series: Routledge advances in tourism.
Edition/Format:  eBook : Document : EnglishView all editions and formats
Summary: This book draws together a group of international experts in order to develop a better understanding of the role, development and future of gastronomy and culinary heritage in tourism.
Beer, tourism and regional identity : relationships between beer and tourism in Yorkshire, England
Author: Jeremy G A Niester; University of Waterloo. Faculty of Environmental Studies.
Publisher: Waterloo, Ont. : University of Waterloo, 2008.
Dissertation: Thesis (M.A.E.S.)--University of Waterloo, 2008.
Edition/Format:  Thesis/dissertation : Document : Thesis/dissertation :
Microfiche  Computer File : English
Summary: Beer, brewing, and the public house have been celebrated institutions in English culture for centuries. The drink occupies a venerable position in the gastronomy of most regions and is an integral component in the lives of many. There is an emerging literature on culinary tourism as an increasingly important element of cultural tourism. Local cuisine can be used to distinguish unique tourist regions from their competitors in an ever-globalising world. While wine tourism in particular has been studied quite thoroughly in recent years, beer tourism has been largely neglected. The purpose of this study is to explore the current state of, and potential for beer tourism in Yorkshire, England.  Read more...
Můžete také využít GoogleScholar (zadali jsme hesla tourist* AND gastronom* http://scholar.google.cz/scholar?q=tourist*+gastronom*&hl=cs ) a především zahraniční licencované plnotextové báze, které jsou k dispozici v českých knihovnách (jen pro registrované uživatele). Seznam NK ČR naleznete na
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdr.php3
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.06.2012 11:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu