Literatura k tématu "sociologie riskování"
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaké evidujete české i zahraniční tituly k sociologii riskování, děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
pokud chcete nalézt knihy, které jsou evidované v Národní knihovně ČR, doporučujeme Vám využít online katalog NK ČR (NKC, dostupný na adrese http://aleph.nkp.cz/F). Pokud Vás zajímají tituly i z dalších českých knihoven, vhodným zdrojem pro Vás bude Souborný katalog ČR (báze SKC, taktéž dostupná na http://aleph.nkp.cz/F). Oba zdroje evidují knižní tituly, pokud by Vás zajímaly i články, na uvedené adrese využijte bázi ANL (výběrové články z českých novin, časopisů a sborníků od r. 1991); příp. plnotextovou bázi ANL+ pro novější tituly od r. 2011 (informace o ANL+ na adrese http://info.jib.cz/news/anl/; báze je dostupná v rozhraní Primo http://info.jib.cz/news/anl/ a Jednotné informační brány www.jib.cz).
Z katalogu Národní knihovny  NKC Vám uvádíme příklady publikací:
* Lyng, Stephen, ed. Edgework: the sociology of risk-taking. New York: Routledge, ©2005. xv, 297 s. ISBN 0-415-93217-3.
Klíčová slova: rizikové chování -- sociologické aspekty * riskování * sborníky
Pozn.: vybrané části publikace jsou dostupné na Google Books http://books.google.cz/books?id=vx5jJGR1K6kC&hl=cs&source=gbs_ViewAPI&redir_esc=y
* Joffe, Hélène. Risk and 'the other' [online]. Cambridge, UK: Cambridge University Press, 1999 [cit. 2012-10-22]. Dostupné z: http://site.ebrary.com/lib/natl/Doc?id=2000739.
Klíčová slova: sociální psychologie
Pozn.: elektronická kniha dostupná pro registrované uživatele NK ČR v rámci licencovaného zdroje ebrary (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdr.php3#ebrary)
* Risk in social science [online]. Oxford: Oxford University Press, 2006 [cit. 2012-10-22]. Dostupné z: http://site.ebrary.com/lib/natl/Doc?id=10271614.
Obsahuje: The current significance of risk / Peter Taylor-Gooby and Jens O. Zinn -- Risk as an interdisciplinary research area / Jens O. Zinn and Peter Taylor-Gooby -- The challenge of (managing) new risks / Jens O. Zinn and Peter Taylor-Gooby -- Crime and risk / Hazel Kemshall -- Risk, environment, and technology / Nick Pidgeon, Peter Simmons, and Karen Henwood -- Everyday life, and leisure time / John Tulloch -- Risk and intimate relationships / Jane Lewis and Sophie Sarre -- Health and risk / Andy Alaszewski -- Life course, youth, and old age / Sarah Vickerstaff -- Risk, regulation, and management / Bridget Hutter -- Social inequality and risk / anwen Jones, David Abbott, and Deborah Quilgars -- The media and risk / Emma Hughes, Jenny Kitzinger, and Graham Murdock -- Social and public policy : reflexive individualization and regulatory governance / Peter Taylor-Gooby.
* Lupton, Deborah. Risk [online]. London: Routledge, 1999. Key ideas [cit. 2012-10-22]. Dostupné z: http://site.ebrary.com/lib/natl/Doc?id=10017250.
Klíčová slova: riziko
* Mozga, Jaroslav a Vítek, Miloš. Společenské aspekty rizik. Vyd. 1. Hradec Králové: Gaudeamus, 2005. 158 s. ISBN 80-7041-750-1.
Klíčová slova: společnost -- environmentální aspekty * politika -- environmentální aspekty * environmentální sociologie * rizikový management -- environmentální aspekty * trvale udržitelný rozvoj
* Suša, Oleg, ed. K sociologické reflexi moderního rizika. Praha: Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta, 2004. 75 s. ISBN 80-7308-071-0.
Klíčová slova: postmoderní společnost * sociální změna * globální problémy * riziková společnost * studie
Bohužel mnoho publikací přímo k tématu riskování a sociologie není, výše uvedený výběr vychází ze zadání obou těchto klíčových slov. Pro rozšíření vyhledávání můžete využít např. pouze slovo risk, riskování a výsledky dále zpřesňovat pomocí nabídek "filtrovat a zpřesnit" a vybírat pouze dokumenty relevantní vašemu tématu. Zároveň můžete využít další podobná slova, např. riziko a následně vyhledané záznamy sama ohodnotit, zda pro Vás budou přínosné.
Pro vyhledávání můžete využít také Jednotnou informační bránu (www.jib.cz), kde kromě přednastavených zdrojů (Snadné hledání) můžete v Profi hledání kombinovat různé zdroje dle Vašich požadavků; zároveň si Vás dovolujeme upozornit na skupinu zdrojů v kategorii "sociologie".
Pokud byste měla zájem i o zahraniční články, vřele vám doporučujeme využít licencované online zdroje. Pro uživatele registrované v NK ČR je nabídka těchto zdrojů na adrese http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdr.php3, zároveň k nim mají uživatelé možnost vzdáleného přístupu http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Licencovane_online_databaze&submenu3=104.
Většina těchto zdrojů jsou článkové databáze, články jsou vybírány z odborných zahraničních periodik a v mnoha případech jsou již k dispozici také v plném textu.  Pokud nejste uživatelkou NK ČR, zeptejte se ve vaší knihovně (především, pokud jste studentka VŠ), zda-li má k některým licencovaným zdrojům přístup.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.12.2012 16:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu