Literatura k tématu "sociální kybernetika" neboli "sociokybernetika" nebo také "kybernetika II. řádu"
Text dotazu
Dobrý den, sháním literaturu k tématu sociální kybernetika neboli sociokybernetika nebo také kybernetika II. řádu. Jedním z autorů je Luhman, možná Lamser. Bylo by možné zjistit nějaké dostupné zdroje v Národní knihovně? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
v Národní knihovně ČR bohužel není mnoho dokumentů, které se zabývají výhradně sociální kybernetikou. Mezi tyto dokumenty patří:
* HANKEN, A. F. G. Cybernetics and Society: An Analysis of Social Sysstems. 1st publ. Tunbridge Wells: Abacus Press, 1981. x, 136 s. Cybernetics and Systems Series; 6. ISBN 0-85626-168-8.
Předmětová hesla: Systémy sociální - kybernetika - studie Dokument je uložen v Centrálním depozitáři v Hostivaři, ze kterého do odvolání nleze nyní expedovat
* Journal of sociocybernetics: official journal of the Research Committee on Sociocybernetics (RC51) of the International Sociological Association [online]. Zaragoza: Research Committee on Sociocybernetics of the International Sociological Association, 2000- [cit. 2011-11-28]. Dostupné z: <http://sfx.jib.cz/sfxlcl3?url_ver=Z39.88-2004&ctx_ver=Z39.88-2004&ctx_enc=info:ofi/enc:UTF-8&rfr_id=info:sid/sfxit.com:opac_856&url_ctx_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:ctx&sfx.ignore_date_threshold=1&rft.object_id=1000000000526177&svc_val_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:sch_svc&>. ISSN 1607-8667.
Předmětová hesla: kybernetika * sociální systémy
* BEK, Milan a PENIŠKA, Petr. Práce s lidmi: učebnice poradenství, koučování, terapie a socioterapie pro pomáhající profese: s úvodem do filozofie práce s lidmi, systémových věd a psychologie. Vyd. 1. Brno: NC Publishing, 2008. 286 s. Gaia; 2. ISBN 978-80-903858-2-5.
V knize naleznete kapitolu "Kybernetika I. a II. řádu na str. 77-83
Dále Vám doporučujeme knihy, které se týkají kybernetiky obecně, zde by také mohly být zmínky o sociální kybernetice, ovšem knihy je potřeba projít, my vycházíme pouze z bibliografického popisu v online katalogu:
* RUSHKOFF, Douglas. Kyberie: život v kyberprostoru. Vyd. 1. Praha: SPVČ, 2000. 211 s. Živel; 1. ISBN 80-85239-34-5.
Julià, Pere. Cybernetics, systems and behavior. 1st ed. Dobřichovice: KAVA-PECH, 2009. 143 s. ISBN 978-80-87169-06-3.
Předmětová hesla: lingvistika * psycholingvistika * kybernetika * kybernetika -- sociální aspekty * kyberkultura * kyberprostor
* TŮMA, František. Kybernetika. 8. vyd. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, 2010. 119 s. ISBN 978-80-7043-945-6.
Předmětová hesla: kybernetika
* Kybernetika a společnost na prahu XXI. století (2005 : Brno, Česko); Lacko, Branislav, ed. a Ševčík, Vítězslav, ed. Kybernetika a společnost na prahu XXI. století. Brno: Vysoké učení technické v Brně, 2005. ix, 169 s. ISBN 80-214-3058-3.
Předmětová hesla: kybernetika * informační společnost
Další dokumenty naleznete v online katalogu Národní knihovny ČR (katalog NKC, dostupný na adrese http://aleph.nkp.cz/F). Na téže adrese je také Souborný katalog ČR, kde naleznete knihy ve fondech ostatních českých knihoven. Pokud byste zde našla knihu, která je v jiné knihovně než v NK ČR a kniha by Vás zaujala, můžete pro její získání využít meziknihovní výpůjční služby (více informací o službě na adrese http://www.knihovny.cz/co-knihovna-nabizi/sluzby/175-meziknihovni-sluzby , informace by Vám také měla podat vaše knihovna, v případě NK ČR je to Oddělení referenčních a meziknihovních služeb, konkrétně studovna MVS je v Referenčním centru NK ČR).
Další knihy naleznete např. pomocí klíčových slov "kybernetika", "sociální kybernetika", kyberneti*, apod. Znak * slouží k pravostrannému rozšíření slova, tj. při zadání slova kyberneti* bude vyhledáno kybernetika, kybernetiky, kybernetický, atd.
Co se týká Vámi uvedených autorů - Luhman a Lamser - jejich díla můžete najít v již zmíněném online katalogu NK ČR (NKC na adrese http://aleph.nkp.cz/F). Niklas Luhmann se pravděpodobně zabývá tématy ze sociologie, taktéž Václav Lamser. Žádná z knih se však dle záznamů v online katalogu nezabývá výhradně sociální kybernetikou. Je ovšem možné, že je tomuto tématu věnovaná kapitola, to by však již vyžadovalo podrobnější průzkum s knihou v ruce. Každopádně knihy spolu s možností jejich objednávky naleznete v online katalogu NK ČR, doporučujeme Vám se tedy na záznamy podívat.
Pokud jste registrovanou uživatelkou NK ČR, můžete také využít licencované online databáze, které knihovna předplácí. Pro Vaše téma bychom Vám doporučovali databázi Academic Search Complete, Computers & Applied Sciences Complete, případně také SocINDEX with Full Text - báze dostupné v rozhraní Ebsco. Mezi další databáze, ve kterých byste mohla najít příspěvky k tématu sociální kybernetika, patří Wilson OmniFile Full Text Select a Web of Knowledge. Informace o přístupu k databázím a jejich přehled naleznete na adrese http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Licencovane_online_databaze&submenu3=104 .
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.06.2012 17:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu