Literatura k tématu: Malý katechismus
Text dotazu
dobry den,
viete mi povedat kedy bol Lutherov MALY KATECHIZMUS vydany prvy krat v
nemcine?
je k dispozicii nejaka literatura k tejto teme?(inojazycna, nie madarska)
Odpověď
Dobrý den,
Malý katechismus (Der Kleine Katechismus) byl vydán německy poprvé roku 1529, viz následující zdroje:
* ARNDT, Erwin; BRANDT, Gisela. Luther un die deutsche Sprache. Leipzig: VEB Bibliographisches Institut, 1987. Str. 38. ISBN 3-323-00114-1.
* Lexikon deutschsprachiger Schriftsteller. Band 2, L-Z. Leipzig: VEB Bibliographisches Institut, 1974. Str. 59.
* McKIM, Donald K. (ed.). The Cambridge companion to Martin Luther.
Cambridge: Cambridge University Press, 2003. Str. 41. ISBN 978-0-521-01673-5.
* Ottův slovník naučný: ilustrovaná encyklopedie obecných vědomostí. 16.
díl, Líh-Media. V Praze: J. Otto, 1900. Str. 475.
* ALAND, Kurt: Martin Luther Gesammelte Werke, Digitale Bibliothek;
Göttingen: Vandenhoeck & Ruprecht; Directmedia Publishing, Berlin; CD-ROM Inhaltsverzeichnis siehe:
http://www.digitale-bibliothek.de/scripts/ts.dll?mp=/artc/4063/
* http://de.wikipedia.org/wiki/Der_Kleine_Katechismus
* http://de.wikipedia.org/wiki/Katechismus
Pokud máte na mysli literaturu vztahující se k tomuto dílu, v Národní knihovně máme k dispozici pouze dokumenty, které se věnují Lutherovu dílu obecně (elektronický katalog NK ČR - http://sigma.nkp.cz/cze/nkc):
* Luther, Martin. D. Martin Luthers Werke : Kritische Gesamtausgabe. Weimar
: H. Böhlau, 1974-  . Obsahuje: Bd. 15. 1978 Bd. 41. 1974.
* Luther, Martin - dílo - vydání kritické
* Luther, Martin. D. Martin Luthers Werke : kritische Gesamtausgabe. Weimar
: Böhlau, [1966]-. --    sv. ; 29 cm. ISBN 3-7400-1054-1 (Bd. 55/2). -- ISBN
3-7400-0036-8 (brož. : soubor)
Obsahuje: Bd. 48. Revissionsnachtrag. 1972. 156 s. Bd. 55. 1. Abt. 1993. 916 s. Bd. 55. 2. Abt. 2000. l, 1028 s.
* sebrané spisy * kritická vydání * komentáře
* MAESS, Thomas. Dem Luther aufs Maul geschaut : Kostproben seiner sprachlichen Kunst. Leipzig : Koehler und Amelang, 1982. 105 s. : il.
* Luther, Martin - život a dílo - sborníky
* BORNKAMM, Heinrich. Luther, Gestalt und Wirkungen : Gesammelte Aufsätze.
Gütersloh : G. Mohn, 1975. 308 s. ; 22 cm. ISBN 3-579-04348-X (brož.)
* Luther, Martin - život a dílo
* Martin Luther : Leben : Werk : Wirkung / Hrsg. von Günter Vogler in Zusammenarb. mit Siegfried Hoyer und Adolf Laube. Berlin : Akademie-Verlag, 1986. 539 s. : obr. příl.
* Luther, Martin - život a dílo - sborníky
* HRONEK, Josef. Z dějin katechismu : nástin vývoje katechismu od počátečních jeho prvků až do doby přítomné. Praha : Kropáč a Kucharský, 1939. 54 s. ; 16 cm. Obsah:
http://toc.nkp.cz/NKC/200810/contents/nkc20081818421_1.pdf - kap. III - Katechismy od reformace až do sněmu tridentského
* Leben und Werk Martin Luthers von 1526 bis 1546 : Festgabe zu seinem 500.
Geburtstag / Hrsg. von Helmar Junghans. Berlin : Evangelische Verlagsanstalt, 1985. 2 sv. Obsahuje: Bd. 1. 707 s., il. Bd. 2. S. 716-1089, il.
* Luther, Martin - život a dílo - rok 1526-1546
Přehledně zpracovanou bibliografii (cizojazyčná literatura) k Malému katechismu nabízí také Quellenlexikon zur deutschen Literaturgeschichte (autor Heiner Schmidt, Band 20 Lut-Man. Duisburg: Verlag für Pädagogische Dokumentation, 1999. Str. 225-227).
Vhodnější zdroje má pak k dispozici Knihovna Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy (http://web.etf.cuni.cz/ETFLIB-1.html), např.:
* KRETZSCHMAR, Gottfried. Obrana "Malého katechismu" Martina Luthera. In:
Pouhou vírou. Praha : Kalich, 1986. s. 153-166.
* Taschenkatechismus : Luthers Kleiner Katechismus, Barmer theologische Erklärung, Gebete, Sprüche, Bücher der Bibel, Lieder, Kirchenjahr, Zeittafel / Zusammenstellung und Redaktion Bruno Schur. Berlin : Evangelische Verlagsanstalt, 1984. 80 s. ; 17 cm.
* BIRMELE, André. Zur Sache2 : Der Kleine Katechismus von Martin Luther. Die Zehn Gebote - Der christliche Glaube. Strasbourg : Editions Oberlin, 1982.
119 s.
* JETTER, Hartmut. Erneuerung des Katechismusunterrichts : theologische und pädagogische Grundfragen zu Luthers Kleinem Katechismus in der Gegenwart.
Heidelberg : Quelle & Meyer, 1965. 161 s. (Beiträge zur praktischen Theologie ; 5) Luther, Martin, (1483-1546.) Kleine Katechismus - katechizmy (praktická teologie) - evangelické katechizmy - katechetika - studie - luterství
* ADAMIŠ, Július. Štyristoročná pamiatka Malého katechizmu dra. M. Luthera :
K jubilejnímu roku Katechizmu roku pána 1929. L.Sv.Mikuláš : Tranoscius, 1929.  199 s.
* COHORNA, Josef. Výklad Malého Luterova katechismu v otázkách a odpovědích.
Humpolec : Josef Cohorna, 1912. 122 s.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.03.2010 13:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu