Literatura k tématu: Fenomén bydlení na vesnici v dnešní době
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě, zdali nebyla napsána nějaká kniha nebo odborný článek o
současném žití na vesnici. Myslím tím to, zda nebyl popsán nebo rozebrán
problém toho, že rozdíl mezi bydlením na vesnici a městě se stírá. Zda
pokračuje neustále trend stěhování mladých lidí do měst (pokud ano jakým
tempem), jaké kroky jsou nebo by měly být podnikány pro to, aby na venkově
lidé zůstávali, aby byl venkov soběstačný, nezávislý na městě (aby
nedocházelo např. k tomu, že na nákup se jezdí do "krmelce" na okraj města a
pak se lidé vrácí za město na "venkov" do svého domu). Čím se mladí lidé na
venkově živí a jaká část těchto lidí dojíždí za prací do nejbližšího města,
čím se na vesnici lidé baví (zdali i za zábavou se jezdí do města). Čím může
v současné době vesnice konkurovat městu ve smyslu může být vesnice lepším
místem k žití? Děkuji mnohokrát za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
dokumentů, které se z různých úhlů pohledu dívají na problematiku rozvoje venkova, vyšla v České republice celá řada:
Mimo jiné např.:
* MAJEROVÁ, Věra. Český venkov 2008 : proměny venkova. 1. vyd. V Praze :
Česká zemědělská univerzita, Provozně ekonomická fakulta, c2009.
ISBN   978-80-213-1911-0 (brož.) * 978-80-213-1991-0
*  ČMEJREK, Jaroslav. Participace občanů na veřejném životě venkovských obcí ČR. 1. vyd. Davle : Kernberg ; Praha : Alfa Nakladatelství, 2009.
ISBN   978-80-87168-10-3
* Perspektivy českého venkova (2005 : Svatý Jan pod Skalou, Česko).
Perspektivy českého venkova : sborník příspěvků ze semináře konaného ve dnech 12.-13. září 2005 ve Svatém Janě pod Skalou. 1. vyd. V Praze : Česká zemědělská univerzita, 2006. ISBN 80-213-1472-9.
*  KAŠPAROVÁ, Ludmila. Rozvoj vesnice. 1. vyd. Brno : Ústav územního rozvoje, 2005. ISBN 80-239-7753-9.
*  BLAŽEK, Bohuslav. Venkovy : [anamnéza, diagnóza, terapie]. 1. vyd. [Brno]
: ERA, c2004. ISBN 80-86517-90-X.
*  Synergie ve venkovském prostoru : přístupy k řešení problémů rozvoje venkovských obcí. 1. vyd. Brno : GaREP, 2010. ISBN 978-80-904308-4-6.
Další literaturu k tématu můžete dohledat v následujících katalozích a
databázích:
* Online katalog Národní knihovny: http://sigma.nkp.cz/cze/nkc
* Souborný katalog ČR: http://sigma.nkp.cz/cze/skc
* Jednotná informační brána: http://www.jib.cz/
* Články v českých novinách, časopisech a sbornících:
http://sigma.nkp.cz/cze/anl
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.09.2010 08:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu