Literatura k problematice Genderu a Pohádek
Text dotazu
Dobrý den. Potřebuji pomoci navrhnout nikoliv řešeršovat! nějaké kvalitní zdroje týkající se problematiky genderu v pohádkách (typologie a analýza postav, jazyk, média, patriarchální kultura, Walt Disney) Samozřejmě již něco mám, ale víc očí víc vidí. Děkuji předem.
Odpověď
Dobrý den,
na téma pohádek bylo napsáno velké množství literatury. Literární teoretici je rozebírali ze všech možných úhlů pohledu. Asi nejznámějším autorem těchto rozborů je V. J. Propp a Václav Tille, viz záznamy níže. Nevíme, jaké zdroje jste si již prošla; můžeme doporučit záznamy ze systému Kramerius v Národní digitální knihovně na www.nkp.cz nebo elektronický katalog NK ČR, kde lze vyhledávat podle klíčových slov (předmětu). Doporučujeme i Ústav pro českou literaturu AV ČR http://www.ucl.cas.cz/cs/, kde by se pohádkami mohl někdo teoreticky zabývat.
PROPP, Vladimir Jakovlevič. Morfologie pohádky a jiné studie. Jinočany: H & H, 2008.
TILLE, Václav. Soupis českých pohádek. Praha: Nákladem České akademie věd a umění, 1929-1937.
Další zdroj by mohl být:
Antropologie narativity - problematika české pohádky / Jaroslav Otčenášek Praha : Etnologický ústav Akademie věd České republiky, 2012 .
[ http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002416941&local_base=NKC  ]
Hlavní název: Sociologie výchovy a školy
Autor: Havlík, Radomír, 1942-
Autor: Koťa, Jaroslav, 1948-
Místo vydání: Praha
Nakladatel/Vydavatel: Portál
Vydáno : 2002
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:1e01be70-774f-11e4-9605-005056825209
Hlavní název: Osobnostní aspekty prosociálního chování a empatie
Autor: Záškodná, Helena
Autor: Mlčák, Zdeněk, 1957-
Místo vydání: Praha
Nakladatel/Vydavatel: Triton
Vydáno : 2009
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:7ac4e000-4e15-11e4-b4e0-005056825209
Hlavní název: Česká literatura v perspektivách genderu
Podnázev: IV. kongres světové literárněvědné bohemistiky Jiná česká literatura (?) : [Praha, 28.6.-3.7.2010]
Editor: Matonoha, Jan, 1977-
Místo vydání: Praha
Nakladatel/Vydavatel: Ústav pro českou literaturu AV ČR Vydáno : 2010
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:40d7ace0-6008-11e6-95c7-005056825209
Hlavní název: Týdeník Květy =
Podnázev: Kwěty české [Založeny roku 1834] : časopis pro celou rodinu Místo vydání: Praha
Nakladatel/Vydavatel: Kwěty české
Vydáno : 1991-
Svazek/část/díl: 4
Vydáno : 22.01.2004
S. 42
http://kramerius4.nkp.cz/search/i.jsp?pid=uuid:3b4e8ed0-a677-11e3-9d7d-005056827e51&q=gender v poh%C3%A1dk%C3%A1ch
Hlavní název: Psychologie dnes
Místo vydání: Praha
Nakladatel/Vydavatel: Portál
Vydáno : 1998-
Vydáno : 01.10.2014
s. 34
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:c35cd790-f24e-11e4-8ded-5ef3fc9ae867
MAJCHRÁK, Jozef. Problémy komunikácie klasickej filmovej rozprávky. (Sociologicko-pedagogická analýza žánrových, etických a komunikačních rpoblémov klasickej filmovej rozprávky s osobitým zretel'om na filmy štúdia SFT Bratislava.) Bratislava: Slovenský filmový ústav, 1990.
Příběhy duše. Moderní jungiánský výklad pohádek. Brno: Emitos, 2006. Díl 1 - 3.
Film a pohádka: sborník textů ke stejnojmennému cyklu 30. Letní filmové školy v Uherském Hradišti 2004. Uherské Hradiště: Letní filmová škola, 2004.
Další zdroje z internetu:
http://www.rovne-prilezitosti.cz/clanky/clanek-4.html
http://is.muni.cz/th/397719/fss_b/
https://is.cuni.cz/webapps/zzp/detail/58303/
http://www.portal.cz/casopisy/pd/ukazky/gender-veli--zmente-pohadky/53347/
http://katalog.npmk.cz/documents/431498
Obor
Sociologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.09.2016 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu