-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
píši práci, která se zaobírá spisovatelkou Lenkou Lanczovou. Sháním články o autorce, recenze knih a podobné zdroje vztahující se k autorce.
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz.
Pro vyhledávání článků Vám doporučujeme využít článkovou databázi ANL, která vyhledává články v českých novinách, časopisech a sbornících. Po zadání jména autorky do vyhledávače databáze vyhledala 14 výsledků. Vstup do databáze zde: https://www.nkp.cz/katalogy-a-db/dalsi-databaze-nk-cr/ceske-clanky-anl.
Dále Vám určitě doporučujeme článkovou databázi Anopress, která zaznamenává a zpřístupňuje články českého tisku, ale i jiné mediální a internetové zdroje a výstupy. Databáze je zpřístupněna jako licencovaná databáze NK ČR a jako uživatel k ní máte i vzdálený přístup z domova. Návod, jak pracovat s databází naleznete zde: Prezentace aplikace PowerPoint (nkp.cz).
Užitečným zdrojem pro Vás může být také registr závěrečných studentských prací Theses dostupný zde: Theses.cz – Vysokoškolské kvalifikační práce. Po zadání jména spisovatelky jsme nalezli vícero prací, které toto téma reflektují a mohou být pro Vás inspirací k dalším zdrojům.
Další relevantní zdroje můžete jednoduše vyhledávat prostřednictvím našeho katalogu zadáváním vhodných klíčových slov do vyhledávače, anebo vyhledáváním děl od konkrétních autorů apod. zde: https://www.nkp.cz/katalogy-a-db/katalogy-nk-cr/online-katalog-nk-cr. Přes katalog si tituly, o které máte zájem, také objednáváte.
Pokud nejste uživatelem NK ČŘ, můžete pro registraci kromě osobní návštěvy knihovny využít možnost vzdálené registrace, a tak získat i přístup k elektronickým zdrojům knihovny, více informací o postupu naleznete zde: https://www.nkp.cz/sluzby/chci-sluzbu/vzdalena-registrace.
Připojujeme také seznam zdrojů, které nějakým způsobem reflektují spisovatelku nebo její dílo, a které jsme vyhledávali v digitální knihovně Kramerius. Kromě jednoho volně dostupného díla jsou ostatní zdroje dostupné k prohlížení buď za podmínky, že jste uživatelem NK ČR (DNNT – online), anebo je možné je prohlížet jenom osobně v NK ČR (digitálně pouze v knihovně, DNNT – studovna):
-Volně dostupný rozhovor se spisovatelkou: Bulletin SKIP: Spolku knihovníků a informačních pracovníků ČR. Praha: Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky, 2003, 12(3). s. 16. ISSN 1210-0927. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:dfbe3b20-4969-11e8-946a-005056825209
-Článek o románu autorky: Zlatý máj: kritická revue umělecké tvorby pro mládež. Praha: Svaz Československých spisovatelů, 06.1995, 39(2). s. 47. ISSN 0044-4871. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:1d965420-53fb-11eb-a6e2-005056822549 (DNNT-online)
-Článek o autorce: Týden: události - peníze - styl - lidé + TV sešit : moderní zpravodajský týdeník. Praha: K Service, reklamní a tiskové služby, 25.07.2005, 12(30). s. 66. ISSN 1210-9940. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:7241b520-2aca-11e9-bd2c-5ef3fc9bb22f (DNNT – online)
-Slovníkové heslo o autorce: ŠUBRTOVÁ, Milena a CHOCHOLATÝ, Miroslav. Slovník autorů literatury pro děti a mládež, II: Čeští spisovatelé. Praha: Libri, 2012. s. 245. ISBN 978-80-7277-506-4. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:d6860bc8-1380-427c-bb59-5ab8a94cdfe9 (digitálně pouze v knihovně)
-Záznam o autorce jako představitelce triviální literatury: URBANOVÁ, Svatava a ROSOVÁ, Milena. Žánry, osobnosti, díla: (historický vývoj žánrů české literatury pro mládež - antologie). Ostrava: Ostravská univerzita, Filozofická fakulta, 2003. s. 164. ISBN 80-7042-625-X. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:7f4a9cc0-d38a-11e2-b081-5ef3fc9ae867 (DNNT – studovna)
-Stať o autorce: TOMAN, Jaroslav. Trivialita a kýč v literatuře pro děti a mládež. Brno: CERM, 2000. s. 16. ISBN 80-7204-140-1. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:97a2f120-9a66-11e8-a1e1-005056827e51 (DNNT – online)
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
07.06.2022 14:25