-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,chtěla bych se zeptat, zda máte nějaké informace o fungování nějaké organizace, která pořádá literární výlety, zájezdy? Či jestli existuje literatura k tomuto tématu? Děkuji za odpověď
Dobrý den,
bohužel nemáme téměř žádné informace o tom, že by existovala nějaká sdružení, která by se zabývala výhradně literární turistikou. Je ale nejspíš větší množství spolků, které pořádají i zájezdy a na svých cestách navštěvují místa, spojená např. s literárními postavami nebo autory literárních děl. Dala by se sem zařadit i třeba Společnost bratří Čapků (60 let Společnosti bratří Čapků. Zvláštní číslo Zpravodaje SBČ. 1947-2007. Praha: Společnost bratří Čapků, 2007.)
Našli jsme ale jeden Literární klub, o kterém si myslíme, že snad splňuje "parametry" organizací, které hledáte.
"Od jara roku 2006 byla pociťována v činnosti literární sekce Vlastivědné společnosti muzejní Olomouc potřeba větší nezávislosti, jež by umožnila přispívat k rozvoji literárního dění v Olomouci poněkud intenzívněji, než bylo obvyklé...Jako nejjednodušší forma řešení se nabízelo ustavení samostatného právního subjektu s charakterem občanského sdružení....V pondělí 9. října v Besedním sále Muzea umění Olomouc ustavující schůze Literárního klubu Olomouc skutečně proběhla...Literární klub Olomouc se podle návrhu stanov, schválených Ministerstvem vnitra ČR, rozhodl, že se bude věnovat pořádání literárních večerů, přednášek s literárním zaměřením, ediční činnosti a organizování zájezdů a exkurzních aktivit...."
Čerpáno z: ČERVINKA, Bohuslav F., KOLÁŘ, Bohumír. Tisíc dní s Literárním klubem Olomouc. Olomouc: Nakladatelství J. Vacl, 2009.
Zájezdy pořádá pro své členy i SKIP, Svaz knihovníků a informačních pracovníků, viz Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky ( SKIP ) je dobrovolnou stavovskou organizací profesní knihovníků informačních pracovníků a má ráz občanského sdružení http://www.skipcr.cz/.
Bibliografický záznam článku v Literárních novinách naznačuje, že se jedná o popis cest po stopách K.H.Máchy :
Hlavní záhlaví Kroutvor, Josef
Název Máchův pěší odkaz / Josef Kroutvor
Popis (rozsah) 3 obr
Zdroj. dokument Literární noviny. -- ISSN 1210-0021. -- Roč. 9, č. 12 (19980325), s. 7
Odkazy Plný text
Předmět. heslo Faktor, Viktor, 1944-
Mácha, Karel Hynek, 1810-1836
Anděl, Jaroslav, 1949-
Skála, František, 1956-
Klíčová slova * česká literatura * čeští spisovatelé * čeští básníci * putování * pěší cesty * stol. 19. * čeští výtvarníci * cestování * turistika * Máchovy stopy * stol. 20., polovina 2.
Forma a žánr * eseje
Skupina Konspektu 821.162.3 - Česká literatura
MDT 72/76
7.07
379.8
885.0
Systém. číslo 000374199
[ http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000374199&local_base=ANL ]
Literárnímu cestování je věnováno několik knih, které ale nejsou spojením se žádnou organizací či spolkem.
Doporučit můžeme opravdu dobře zpracované knihy o literárním toulání z pera literárního historika Vladimíra Kováříka, procházkám Prahou se zase věnoval Emanuel Poche, František Dvořák, Hrubešovi aj.
Kovarik, Vladimir, 1913-1982
Literarni toulky Prahou : [pro ctenare od 12 let] / Vladimir Kovarik ; fot. Pavel Stecha ; graf. uprava Miloslav Fulin. -- 2., opravene a dopln. vyd.. -- Praha : Albatros, 1988 (Rude pravo). -- 365 s. : fot. ; 27 cm
ISBN (Vaz.) : 70 Kcs
Frontispis -- 40000 vyt.. -- Obsahuje bibliografii a rejstrik
Stecha, Pavel, 1944-2004
* publikace pro mladez
* Praha - spisovatele cesti - knihy pro mladez
* divadlo - hudba - Praha - knihy pro mladez
* literatura - umeni vytvarne - Praha - knihy pro mladez
Signatury:* 54 D 078491* 54 D 078492* 54 D 081527* SF II 043632
Kovarik, Vladimir, 1913-1982
Literarni toulky Moravou : pro ctenare od 12 let / Vladimir Kovarik ; fot. Erich Einhorn, Pavel Stecha ; mapky Jiri Tesar ; graf. upravil Miloslav Fulin. -- 2., opravene a dopln. vyd.. -- Praha : Albatros, 1985 (Rude pravo). -- 267 s. : obr., fot., [4] s. mp. ; 27 cm
ISBN (Vaz.) : 56 Kcs
40000 vyt. -- Jmenny a mistni rejstrik -- Prehl. lit -- Frontispis
Einhorn, Erich, 1928-
Stecha, Pavel, 1944-2004
* publikace pro mladez
* literatura - Morava - knihy pro mladez
* Morava - spisovatele moravsti - knihy pro mladez
Signatury:* 54 D 071736* 54 D 073326* SF II 037012
Kovarik, Vladimir, 1913-1982
Literarni toulky po Cechach : pro ctenare od 12 let / Vladimir Kovarik. -- 2., opr. a dopln. vyd.. -- Praha : Albatros, 1984 (Rude pravo). -- 397 s. : fot., [6] mp. ; 27 cm
ISBN (Vaz.) : 70 Kcs
Frontispis -- 40000 vyt. -- Mistni a jmenny rejstrik sest. V. Simonova
* publikace pro mladez
* Cechy - spisovatele cesti - knihy pro mladez
* divadlo - hudba - Cechy - knihy pro mladez
* literatura - umeni vytvarne - Cechy - knihy pro mladez
Signatury:* 54 D 069760* 54 D 069761* 54 D 069762* 54 D 069763* 54 D 071380* SF II 034652
Na internetu jsme našli zajímavé informace o literárních stezkách, viz níže:
„Literární stezky vás provedou Prahou tak, jak ji neznáte. Na podzim 2011 bylo za souhlasu památkářů a magistrátu napsáno několik krátkých úryvků z děl českých spisovatelů na známá frekventovaná místa. Sto metrů dlouhé texty byly umístěny vzhledem ke vztahu autora nebo díla k místu.
Lierární stezka však není jen nápis na chodníku a vztah k místu, kde je umístěn. Pracuje se na rozvoji stezek v širším formátu než pouze text na chodníku Ve skutečnosti je stezka mnohem delší, souvisí s ním nejen současné literární dění v okolí, ale zejména historie, protože tou je Praha pověstná do poslední uličky.
A kde můžete takové stezky najít?
1. Riegrovy sady - v Riegrových sadech najdete úryvek z milostných dopisů František Ladislav Riegera a Marie Palacké. Spolu s Františkem Palackým založil Rieger Národní stranu, uspořádal První český ples a podporoval Jednotu pro povzbuzení průmyslu v Čechách. V roce 1853 se oženil s Palackého dcerou Marií, se kterou měl 3 děti. Park pojmenovaný po českém politikovi vznikl roku 1904 spojením několika okolních zahrad. Najdete v něm pomník F. L. Riegra, kavárnu, z které je rozhled na Pražský hrad a Malou Stranu a nově i literární stezku.
2. Botanická zahrada hlavního města Prahy - stezka s ukázkou knihy Karla Čapka Zahradníkův rok. Stezku v areálu botanické zahrady v Tróji si mohou přijít do Troje přečíst všichni, nejen návštěvníci platící, cesta vedoucí ke skleníku Fata Morgana je volně přístupná. Úryvek ze zahradnických historek Karla Čapka k zahradě krásně sedí.
3. Botanická zahrada UK Na Slupi - druhá stezka se věnuje Povídkám z druhé kapsy Karla Čapka. Na stezce se můžete dočíst, jak dopadl zloděj Ráček, který kradl kaktusy. Botanická zahrada Přírodovědné fakulty UK je proslavená svými výstavami kaktusů a sukulentů a tak si stezku užijete nejlépe při této výstavě.
4. Bohnice - stezka v psychiatrické léčebně přibližuje dílo Petra Rákose "Korvína čili Kniha o havranech". Petr Rákos byl primářem v Psychiatrické léčebně v Praze – Bohnicích, zakladatelem a vedoucím lékařem bohnického centra krizové intervence a také spisovatelem. Psal a překládal odborné a vědecko-populární články jak v časopisech, tak v novinách, spolupracoval i s televizí a rozhlasem…“
Tělesná výchova a sport. Rekreace
--
Národní knihovna ČR
04.06.2013 08:24