literárni salony
Text dotazu
Dobrý den,
nemohli byste mi sdělit nějaké informace o literárních salónech v Evropě?
Předem děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
literaturu k tématu literárních salonů můžete dohledat ve volně dostupných katalozích na adrese http://aleph.nkp.cz/F. Využít můžete např. Souborný katalog ČR či katalog Národní knihovny ČR pro nalezení monografií. Příkladem Vám uvádíme některé z knih, které jsme vyhledali v Souborném katalogu ČR zadáním klíčového slova "literární salony". Titulů je více, doporučujeme Vám tedy vyhledat i další knihy v případě, že byste se chtěl zaměřit na konkrétní evropskou zemi.
* HEYDEN-RYNSCH, Verena von der. Evropské salony: vrcholy zaniklé ženské kultury. Vyd. 1. Jinočany: H & H, 2004. 194 s., [4] s. barev. obr. příl. ISBN 80-7319-026-5.
* DÖRFLOVÁ, Yvetta a DYKOVÁ, Věra. Kam se v Praze chodilo za múzami: literární salony, kavárny, hospody a stolní společnosti. Vyd. 1. Praha: Vyšehrad, 2009. 239 s. ISBN 978-80-7021-961-4.
* MARTYNKEWICZ, Wolfgang. Salon Deutschland: Geist und Macht 1900-1945. 1. Aufl. Berlin: Aufbau Taschenbuch, 2011. 617 s. ISBN 978-3-7466-7091-1.
* HEYDEN-RYNSCH, Verena von der. Europäische Salons: Höhepunkte einer versunkenen weiblichen Kultur. 3. Aufl. Zürich: Artemis & Winkler, ©1997. 244 s. ISBN 3-7608-1942-7
* SCHRAMM, Ingrid, ed. a HANSEL, Michael, ed. Hilde Spiel und der literarische Salon. Innsbruck: Studien Verlag, 2011. 167 s. ISBN 978-3-7065-5058-1.
* ARONSON, Mark Isidorovič a REJSER, Solomon Abramovič. Literaturnyje kružki i salony. Moskva: Agraf, 2001. 398 s. Literaturnaja masterskaja. ISBN 5-7784-0157-4.
* BRODSKIJ, Nikolaj Leont'jevič, ed. Literaturnyje salony i kružki: pervaja polovina XIX veka. Moskva: Agraf, 2001. 494 s. Literaturnaja masterskaja. ISBN 5-7784-0165-5.
* SAK, Robert. Salon dvou století: Anna Lauermannová-Mikschová a její hosté. Vyd. 1. Praha: Paseka, 2003. 277 s., [32] s. obr. příl. ISBN 80-7185-525-1.
* VIGUERIE, Jean de. Filles des Lumières: femmes et sociétés d'esprit à Paris au XVIIIe siècle. [Paris?]: Dominique Martin Morin, 2007. 302 s. ISBN 978-2-85652-306-3.
* DUFOUR-MAÎTRE, Myriam. Les précieuses: naissance des femmes de lettres en France au XVIIe siècle. Ed. rev., corr. et augm. Paris: Honoré Champion, 2008. 823 s. Champion classiques. Essais, 11. ISBN 978-2-7453-1802-2.
Pokud byste měl zájem také o články z českých novin a časopisů od r. 1991, doporučujeme Vám katalog ANL (opět na adrese http://aleph.nkp.cz/F). Příkladem uvádíme:
* DÖRFLOVÁ, Yvetta. Česká kultura vznikala nad kávou i pivem. Právo - Praha - Střední Čechy, 2009, 19(181), s. 13. ISSN 1211-2119.
* LENDEROVÁ, Milena, SAK, Robert a KOSATÍK, Pavel. Dvě století salonu v Čechách. Národní 3, 2008, 2008(2), s. 67-72. ISSN 1802-9884.
* SLOMEK, Jaromír. Kavárny jako literární podhoubí. Týden, 2009, 16(31), s. 66. ISSN 1210-9940.
* BĚLUNKOVÁ, Libuše. Kluby a salóny - jedna z vrstev současné literární Moskvy. Host, 2000, 16(6), s. 36-38. ISSN 1211-9938.
* LENDEROVÁ, Milena. Pražské salony a kávové společnosti v 19. století. In: Od středověkých bratrstev k moderním spolkům: sborník referátů a materiálů ze 17. vědecké konference Archivu hlavního města Prahy, konané ve dnech 5. a 6. října 1999. 1. vyd. Praha: Scriptorium - Archiv hlavního města Prahy, 2000. s. 199-210, 373-374. ISSN 0231-7443. ISBN 80-86197-21-2.
Pokud by Vás problematika literárních salonů zajímala více a chtěl byste získat více informací k tomuto tématu, doporučujeme Vám také databáze Ústavu pro českou literaturu (http://ucl.cas.cz/cs/databaze/bibliograficke-databaze), kde naleznete mnohdy ojedinělé bibliografické záznamy, které ve výše uvedených zdrojích nejsou uvedeny.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.05.2014 10:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu