-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý deň chcem sa opýtať, kde by som našla pojmy figúra, charakter, rola, ale v zmysle literárna postava. Dostala som echo, že sa to dá ľubovoľne zamieňať.
Dobrý den,
figura, z lat. figura = tvar - jedná se o výrazové prostředky tradiční poetiky a rétoriky, spočívající v odchylkách od norem běžného sdělovacího jazyka. Jejich funkce byla okrasná nebo expresívní. Např. figura myšlenková je taková, jež vyjadřuje postoj mluvčího ke sdělení; (výrazovým prostředkem je tu např. řečnická otázka)
charakter, z lat. charaktér = razidlo, vryté znamení; ve hře jsou situace vytvářeny tak, aby vynikly určité povahové rysy hlavního hrdiny
Čerpáno z: Slovník literární teorie. Praha: Československý spisovatel, 1984.
Spojení titulní postava, titulní role vyjadřují vztah k titulu díla. Titulní postava je postava, která je uvedena v titulu. Adjektivum titulní znamená „vztahující se k titulu“, tedy k názvu nějakého díla — titulní stránka je stránka, na níž je napsán titul atd. Spojení titulní postava (role) začalo být užíváno i v případech, kdy se v titulu díla jméno postavy neobjevuje.
Petr Mareš, článek Titulní role, Naše řeč, ročník 65 (1982), číslo 1
Zdroj: http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=6309
Teoretická divadelní literatura používá v terminologii pojem postava, je to hercovo pojetí literární předlohy, jeho role; při čtení díla si vytváříme představu o charakteru postavy
Čerpáno z: CÍSAŘ, Jan. Základy dramaturgie. Praha: AMU, 2009.
Další zdroje:
role (úloha) (původně svitek s poznámkami pro jednoho herce)
herecká role – herecká úloha, ztvárnění nějaké dramatické postavy
http://cs.wikipedia.org/wiki/Role
Figura (zdrobněle též figurka) může znamenat následující:
obecně - postava, např. v umění se může jednat o postavu literární, dramatickou, filmovou, taneční, hudební či výtvarnou apod.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Figura
V přeneseném smyslu se slovo charakter používá zhruba pro ráz, povahu nebo strukturu
http://cs.wikipedia.org/wiki/Charakter
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
13.04.2015 15:51