Literární odkaz Arnošta Lustiga
Text dotazu
Dobrý den, vážená knihovno.
Chtěla bych Vás poprosit o informaci týkající se Arnošta Lustiga a jeho
díla. Zajímalo by mne, kolik knih skutečně napsal, pokud je také možné
zjistit žánrové rozlišení (kolik povídkových knih, románů...). Většinou se
mluví jen o jeho nejvýznamnějších dílech, nikde však o celé jeho tvorbě.
Existuje nějaká literární publikace, která se věnuje tomuto autorovi blíže?
Kolik Lustigových knih, prosím, eviduje Národní knihovna?
Odpověď
Dobrý den,
tvorbu Arnošta Lustiga zjistíte prostřednictvím České národní bibliografie (ČNB), báze je dostupná na adrese https://www.nkp.cz/katalogy-a-db/dalsi-databaze-nk-cr/ceska-narodni-bibliografie-1. Zde po zadání hesla "Arnošt Lustig" do pole "autor" získáte přehled děl, která napsal a jejich vydání v různých letech. Pouze bychom Vás rádi upozornili, že dle báze Databáze národních autorit NK ČR (na adrese https://www.nkp.cz/katalogy-a-db/dalsi-databaze-nk-cr/narodni-autority-1) je evidován ještě jeden spisovatel s tímtéž jménem (Arnošt Lustig narozen 9.11.1873 ve Střevači. MUDr., lékař. Práce v oboru vlastivědy Jičínska a zdravotnictví, publikovány časopisecky), ovšem jeho prací je v ČNB opravdu minimálně.
U knih je také většinou napsané v poli "žánr, forma", zda se jedná o román, sebrané spisy, povídky, atd., tedy zde si také můžete udělat náhled na strukturu jeho děl.
Osobnosti Arnošta Lustiga bylo věnováno poměrně hodně knih, namátkou vybíráme:
* LUSTIG, Arnošt. 3 x 18: (portréty a postřehy). 3., dopl. vyd. Praha: Mladá fronta, 2007. 447 s., [24] s. obr. příl. ISBN 978-80-204-1685-8.
Předmětová hesla: Lustig, Arnošt, 1926-2011 * čeští spisovatelé -- 20.-21. stol. * židovští spisovatelé -- 20.-21. stol.
Pozn.: kniha obsahuje taktéž bibliografii, tedy seznam děl byste měla najít i zde
* HAMAN, Aleš. Arnošt Lustig. Vyd. 1. Jinočany: H & H, 1995. 103 s., [16] s. obr. příl. Profily; 2. ISBN 80-85787-82-2.
Předmětová hesla: Lustig, Arnošt, 1926-2011 * česká literatura *  život a dílo
* LUSTIG, Arnošt a SUK, Jan, ed. Interview: vybrané rozhovory 1979-2002. 1. vyd. Praha: Akropolis, 2002. 206 s. ISBN 80-7304-020-4.
* LUSTIG, Arnošt. Zpověď: záznam vzpomínek a úvah Arnošta Lustiga. Vyd. 2., dopl. Praha: Nakladatelství Franze Kafky, 2009. 128 s. ISBN 978-80-86911-26-7.
* LUSTIG, Arnošt a HLAVSOVÁ, Eva, ed. Zpověď: literárně zpracovaný fonetický záznam vzpomínek a úvah Arnošta Lustiga. Vyd. 1. Praha: Multisonic, 2008. 105 s. ISBN 978-80-900212-1-1.
Předmětová hesla: Lustig, Arnošt, 1926-2011 * čeští spisovatelé -- 20.-21. stol. * židovští spisovatelé -- 20.-21. stol. * koncentrační tábory -- 1939-1945 * holocaust, 1939-1945
Zajímavým zdrojem by Pro Vás také mohla být rešerše, která byla zpracovaná v NK ČR v roce 1997. Záznam rešerše:
* Arnošt Lustig: rešerše [rukopis]. [Praha]: [Referenční centrum : Národní knihovna ČR], 1997. 241 záznamů, papír.
Poznámka: Druh zaznamenaných dokumentů : články, stati, recenze
Jazykové vymezení : čes.
Časové vymezení : 1951-1970
Prameny : Články v českých časopisech, 1953-1970 ; Retrospektivní článková bibliografie, 1945-1952
Rozsah rešerše : výběrová
Předmětová hesla: literatura česká - 20. století * Lustig Arnošt (1926), spisovatel český
Záznam knih spolu s informacemi o dostupnosti v českých knihovnách zjistíte v Souborném katalogu ČR, který je dostupný na adrese https://aleph.nkp.cz/cze/skc.
Zde také můžete dohledat další knihy, který se tohoto významného spisovatele týkají, stačí zadat jeho jméno do pole "předmět (klíčová slova)". Na adrese http://aleph.nkp.cz/cze/anl je také dostupná článková báze ANL - Články v českých novinách, časopisech a sbornících, kde můžete dohledat články.
Doporučujeme Vám nahlédnout také do Slovníku české literatury, který buduje Ústav pro českou literaturu AV ČR, kde autora také naleznete, viz http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=507&hl=arno%C5%A1t+lustig+ . t+lustig+ .
Inspirací by mohly být i níže uvedené internetové stránky, zde je ovšem třeba brát ohled na důvěryhodnost některých z nich:
http://www.pwf.cz/archivy/autori/arnost-lustig/cz/
http://cs.wikipedia.org/wiki/Arno%C5%A1t_Lustig
http://www.spisovatele.cz/arnost-lustig
Co se týče evidence Lustigových knih v NK ČR, nahlédněte do online katalogu Národní knihovny (https://aleph.nkp.cz/cze/nkc), zde po zadání autorova jména do pole "autor" zjistíte, které knihy a jejich vydání knihovna vlastní. V odkazu exempláře také zjistíte, zda si registrovaní uživatelé mohou knihu zapůjčit a v jakém režimu (absenční, prezenční výpůjčka).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.03.2012 15:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu