Lidský kapitál
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych nějaký odkaz na knihy,
kde je vysvětlen pojem lidský kapitál.
Odpověď
Intelektuální kapitál je tvořen zásobami a toky znalostí, dovedností a
schopností, které jsou organizaci k dispozici a které přispívají k procesům
vytvářejícím hodnotu. Jde vlastně o nehmotné zdroje, které - společně s
hmotnými zdroji (peníze a hmotné jmění) tvoří tržní nebo celkovou hodnotu
organizace. Intelektuální kapitál má tři složky:
1.   Lidský kapitál - znalosti, dovednosti a schopnosti pracovníků
organizace
2.   Společenský kapitál - zásoby a toky znalostí vyplývajících ze sítí
vztahů uvnitř a vně organizace
3.   Organizační kapitál (či také strukturální kapitál) -
institucionalizované znalosti vlastněné organizací, které jsou uloženy v
databázích, manuálech a pod.
Pojetí intelektuálního kapitálu jasně signalizuje, že primární význam mají
jednotliví pracovníci organizace. Ti vytvářejí, uchovávají a užívají
znalosti a osvojují si a demonstrují dovednosti a schopnosti (tj. lidský
kapitál). Lidský kapitál jako hlavní složka intelektuálního kapitálu
koresponduje se stále častěji se vyskytujícím konstatováním, že lidské
zdroje jsou nejdůležitějším bohatstvím organizace. Lidé v organizaci již
nejsou chápáni jako nákladová položka, ale jako aktiva. Zatímco hmotný
(věcný) kapitál je vlastnictvím organizace, v případě lidského kapitálu
tomu tak není.
In: Koubek, Josef: Řízení lidských zdrojů. Základy moderní personalistiky.
Praha, Management Press 2007. ISBN978-80-7261-168-3
Literatura:
Koubek, Josef: Řízení lidských zdrojů. Základy moderní personalistiky.
Praha, Management Press 2007. ISBN978-80-7261-168-3
Filipová, Lenka: Lidský kapitál a jeho efektivní využití jako zdroj
ekonomického růstu v České republice. Praha, Národohospodářský ústav Josefa
Hlávky 2008.
Armstrong, Michael: Řízení lidských zdrojů. Nejnovější trendy a postupy.
Praha Grada Publishing 2007. ISBN 978-80-247-1407-3
Bláha, Jiří - Mateicius, Aleš - Kaňáková, Zdeňka: Personalistika pro malé a
střední firmy. Brno: CP Books 2005. ISBN 80-251-0374-9
Další literaturu lze dohledat v Souborném katalogu VŠE na adrese
http://library.vse.cz
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Centrum informačních a knihovnických služeb Vysoké školy ekonomické v Praze
Datum zadání dotazu
07.10.2010 11:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu