lidové vzory v sociologii
Text dotazu
Prosím o bližší vysvětlení, co patří do lidových vzorů v sociologii.
Odpověď
Dobrý den, pojem lidové vzory jsme v žádném slovníku sociologie bohužel nenalezli. Pojem by se spíše hodil do oblasti architektury, konkrétně lidová architektura. Kromě sociologických slovníků jsme také prošli nekolik publiakcí na téma sociologie venkova, bohužel ani zde jsme tento pojem a jeho vysvětlení nenašli.
Nejbíže se tak Vámi hledanému pojmu blíží "vzor kulturní" jako "koherentní systém spol. institucí, forem chování, hodnot a norem charakteristických pro danou společnost a kulturu, který je obecně přijímán a napodobován, vstupuje do procesu socializace jedince, reprodukuje se v kulturních výtvorech a stabilizuje se ve zvycích a obyčejích. Kulturní vzory jsou součástí kult. tradicích." Souvislost by pak mohly mít pojmy tradice, zvyk.
S dotazem se obraťe spíše na specializovanější instituce na tuto problematiku, např. na Sociologický ústav AV ČR (http://www.soc.cas.cz/).
Pokud můžete Váš dotaz jakkoli upřesnit (oblast sociologie, kam by termín spadal; zdroj, kde je tento termín uveden), znovu nám napište, pokusíme se o další pátrání.
Prostudovaná literatura:
* Velký sociologický slovník. [Vedoucí redakční skupiny Jiří Linhart, Alena Vodáková ; editor Pavel Klener]. Vyd. 1.. Praha : Karolinum, 1996. 2 sv. ISBN 80-7184-311-3 (soubor : váz.).
* GEIST, Bohumil. Sociologický slovník. Praha : Victoria Publishing, [1993]. ISBN 647 s.80-85605-28-7.
* Sociologický slovník / Jan Jandourek. -- Vyd. 1.. -- Praha : Portál, 2001. -- 285 s.80-7178-535-0
* Sociologie I. : (úvod do sociologie a sociologie venkova) / Helena Hudečková, Michal Lošťák. -- Vyd. 3.. -- Praha : Credit, 2000. -- 93 s. 80-213-0592-4
* Sociologie a její aplikace v regionálním-rurálním rozvoji / Helena Hudečková, Michal Lošťák. -- Vyd. 1.. -- Praha : Česká zemědělská univerzita v Praze, Provozně ekonomická fakulta ve vydavatelství CREDIT, 2002. -- 187 s. ;80-213-0952-0
Obor
Sociologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.06.2009 12:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu