Lichtenštejnové (14. - 17.století) v Brne
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych zjistit, kteří představitelé rodu Lichtenštejnů mohli vlastnit statky v Brně (především dnešní divadlo Reduta)v letech 1380-1600. Mockrát děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobry den,
historie domu v miste dnesni Reduty je podrobne popsana v clanku:
FLODROVA, Milena. Historicky prolog pribehu brnenske Reduty. In Reduta : divadlo na Hornim namesti. Brno : Bedrich Malecek - BM Typo, 2005. ISBN 80-90-33-3-5-8. s. 17-32.
Zminky o domech, ktere staly v prostorech soucasne Reduty, naleznete i v clanku:
VICAR, Oldrich. Mistopis Brna v polovici 14.stoleti : prostor uvnitr mestskych hradeb. Brno v minulosti a dnes : sbornik prispevku k dejinam a vystavbe Brna. VII. Brno : Nakladatelstvi Blok Brno, 1965, s. 242-283.
O vlastnictvi dalsich domu v Brne rodem Lichtenstejnu (Liechtensteinu) se nam podarilo nalezt pouze nasledujici udaje:
VOLDAN, Vladimir. Lichtenstejnove-Kastelkorni a jejich brnenske domy. Brno v minulosti a dnes : sbornik prispevku k dejinam a vystavbe Brna. VII. Brno : Nakladatelstvi Blok Brno, 1965, s. 93-102.
- 17. stoleti
DRIMAL, Jaroslav. Socialni slozeni a majetek obyvatel Brna v letech 1356 az 1509. Brno v minulosti a dnes : sbornik prispevku k dejinam a vystavbe Brna. VI. Brno : Nakladatelstvi Blok Brno, 1964, s. 183-289. - s. 199 podle berni knihy v roce 1365 pani "z Lichtenstejna meli dokonce po dvou mestistich"
- s. 235 podle berni knihy v roce 1442 "slechte nalezelo uvnitr hradeb 11 mestis. Vlastnili je pani ... z Lichtenstejna ..."
- s. 249 podle berni knihy v roce 1477 "slechte nalezelo uvnitr hradeb 8 domu. Vlastnili je ... pani z Lichtenstejna na Hornim trhu ...."
- s. 264 podle berni knihy v roce 1509 "slechte patrily v podstate tytez domy jako v r. 1477"
- s. 281 - dum nebo mestiste - jenom nemovitosti oznacene v bernich knihach jako dum ci mestiste, ne budovy, ktere slouzily k bydleni i hospodarskym ucelum, napr. sladovny, dvory, dvorce, cihelny, mlyny ap.
KUCA, Karel. Brno : vyvoj mesta, predmesti a pripojenych vesnic. Praha - Brno : Nakladatelstvi Baset, 200. 644 s. ISBN 80-86223-11-6.
- s. 66-67 roku 1666 byly ve meste podle uredniho seznamu tyto duchovenske a stavovske (sosovni) budovy: ... dum knizete Lichtensteina ve Vesele ulici, ... 2 domy knizete Lichtensteina, ... dum Lichtenstein-Pernsteinuv, ... dum Lichtensteinuv
MENDL, Bedrich. Knihy poctu mesta Brna z let 1343-1365 z ulozeni historicke komie pri Matici moravske a Ceskoslovenskeho statniho ustavu historickeho. V Brne : Ceskoslovensky statni ustav historicky, 1935.
- v rejstriku jsou Lichtensteinove nekolikrat zminovani, samotne texty knih poctu jsou v latine
Velmi podrobne je historie Lichtenstejnu popsana v clanku T.Winkelbauera, ktery je stupny i na internetu. Brnensky majetek rodu zde vsak bohuzel neni zminen:
WINKELBAUER, Thomas. Lichtenstejnove jako "slechta neznajici hranic" : nacrt majetkoveho vyvoje panu a knizat lichtenstejnskych v Dolnich Rakousich a na Morave v ramci politickych dejin. [online] [cit. 2006-06-19]. Dostupny z
WWW: <http://www.sweb.cz/jjkn/liechtenstein/winkel.htm>
http://www.sweb.cz/jjkn/liechtenstein/
Ke studiu bychom Vam doporucili i trisvazkove dejiny Lichtenstejnu:
FALKE, Jacob. Geschichte des fürstlichen Hauses Lichtenstein. 3 sv. Wien : Wilhelm Braumueller, 1868 - 1882. signatura: 22 G 650
Detailnejsi informace byste pravdepodobne ziskala primo v archivnich pramenech. Podle databaze Archivni fondy a sbirky v Ceske republice
(http://www.mvcr.cz/vozidla/peva/index.php?lang=cs) se na uzemi CR nachazi Rodinny archiv Lichtenstejnu Moravsky Krumlov:
Název fondu (sbírky): Rodinný archiv Lichtenštejnů Moravský Krumlov Uloženo v archivu: Moravský zemský archiv v Brně Místa vzniku fondu Moravský Krumlov Časový rozsah: 1572-1944
Metráž: 5,64 bm (vše je zpracováno a inventarizováno) Přístupnost fondu je třeba konzultovat s příslušným archivem Původce fondu (sbírky): Rod Lichtenštejnů - Gundakarovská a krumlovská neboli Mladší linie, rod Kinských
- knížecí linie, rod Khevehüller-Metschů a příbuzné rody.
Tematický popis: Majetkoprávní a osobní doklady rodu Lichtenštejnů (guntramovská a krumlovská neboli mladší linie), knížecí linie rodu Kinských, alba rodinných fotografií rodu Kinských, archiválie k úřední činnosti Františka Antonína Khevenhüller-Metsche v rakouských zemích, finanční záležitosti dalších rodů.
Archivní pomůcky
SMUTNÝ B.: RODINNÝ ARCHIV LICHTENŠTEJNŮ MORAVSKÝ KRUMLOV 1572-1944.
Inventář, 2002, s. 89, ev.č. 348.
KYASOVÁ V.: RODINNÝ ARCHIV LICHTENŠTEJNŮ MORAVSKÝ KRUMLOV (1572)1650 - 1944.
Inventář, 1971, s. 23, ev.č. 897.
Velke mnozstvi archivnich materialu se nachazi v Hausarchiv der regierenden Fuersten von Liechtenstein ve Vidni:
Hausarchiv der regierenden Fürsten von Liechtenstein A-1090 Wien, Fürstengasse 1 Tel. (01) [0043 1] 345294 http://www.llv.li/amtstellen/llv-la/llv-la-andere_archive_in_liechtenstein/llv-la-andere_archive_in_liechtenstein-hausarchiv_der_regierenden_fuersten_von_liechtenstein.htm .
Obratit se lze take na nasledujici moravske archivy a muzea:
Moravsky zemsky archiv
Zerotinovo nam.3/5pp 1
656 01 Brno
email: badatelna.mza@seznam.cz
Archiv mesta Brna
Predni 2
618 00 Brno - Cernovice
email: amb@brno.cz
http://www.archiv.brno.cz
Muzeum mesta Brna
Spilberk 1
662 24 Brno
http://www.spilberk.cz/
Moravske zemske muzeum, Historicke oddeleni Kapucinské namesti 8,
659 37, Brno
tel.: 542 321 205 kl. 240-243
e-mail: historicke@mzm.cz
http://www.mzm.cz/mzm/oddeleni/historicke_oddeleni.html
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.02.2008 15:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu