Libri prohibiti
Text dotazu
Dobrý den,
budu psát článek na téma zakázané knihy v dějinách. Můžete mi doporučit
nějakou dostupnou literaturu k tomuto tématu? Pokud možno v češtině,
případně NJ nebo AJ.
Odpověď
Dobrý den,
nejvíce relevantních zdrojů k tomuto tématu nejspíše naleznete v databázi Knihovny knihovnické literatury (http://sigma.nkp.cz/cze/kkl), do vyhledávacího pole Předmět jsme zadali spojení zakázané knihy nebo libri prohibiti, je možné použít také znaménko pro pravostranné rozšíření výrazu "?", které nahrazuje libovolný počet znaků (např. při zadání zakázan? and knih? budou vyhledány záznamy obsahující klíčová slova jako zakázané knihy, zakázaných knih apod.). Několik vyhledaných dokumentů uvádíme na ukázku:
BOSMAJIAN, Haig. Burning books. Jefferson : McFarland, 2006. v, 233 s. ISBN
978-0-7864-2208-1
* ničení knih -- dějiny * cenzura -- dějiny * zakázané knihy - dějiny
RICHTER, Vít. Hnědí a rudí Koniášové. In: Grand Biblio. ISSN 1802-3320. Roč.
3, č. 4 (2009), s. 14-15
* zakázané knihy * cenzura * knihovny * fašismus * komunismus
KOLLÁROVÁ, Ivona. Kapitoly z dejín knižnej kultury [elektronický zdroj] :
hypertextová čítanka / Ivona Kollárová. Bratislava: Spolok slovenských knihovníkov, 2006.
Dostupný také z WWW:
http://knizna-kultura.webnode.sk/ucebnice/kapitoly-z-dejin-kniznej-kultury/t
exty/
ČULÍK, Jan. Knihy za ohradou : Česká literatura v exilových nakladatelstvích 1971-1989. Praha : Trizonia, [1991]. 420 s. ISBN 80-900953-8-0.
MAŠEK, Petr. Libri prohibiti v běhu staletí. In: Grand Biblio. ISSN 1802-3320. Roč. 3, č. 4 (2009), s. 8-9
V elektronickém katalogu NK ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc), který není nijak oborově zaměřen, jsme nalezli také vhodný dokument, další informace by mohly obsahovat i publikace týkající se dějin knižní kultury (použijte jako klíčové slovo při vyhledávání).
Inquisition, Index, Zensur : Wissenkulturen der Neuzeit im Widerstreit / Hubert Wolf (Hrsg.). -- Paderborn : Schöningh, 2001. -- 340 s. : il. ; 24 cm. -- (Romische Inquisition und Indexkongregation ; Bd. 1) ISBN 3-506-77670-3 (brož.)
* inkvizice -- 16.-18. stol. * cenzura -- 16.-20. stol. * zakázané knihy -- 16.-20. stol.
Články k tematice zakázaných knih nabízí i bibliografická databáze ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících
(http://sigma.nkp.cz/cze/anl) a zejména oborové bibliografie české literární vědy Ústavu pro českou literaturu AV ČR: Retrospektivní bibliografie (1770 -
1945) - http://isis.ucl.cas.cz/index.jsp?form=ret a Bibliografie od roku
1961 - http://isis.ucl.cas.cz/index.jsp?form=biblio. Využít můžete i bibliografie Historického ústavu AV ČR (http://biblio.hiu.cas.cz).
Také bychom Vám doporučili navštívit knihovnu Libri Prohibiti - http://libpro.cts.cuni.cz/.
Obor
vse
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.03.2010 11:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu