Liberec
Text dotazu
Dobrý den, prosím o zaslání informace, od kterého roku se používá český název města Liberce. Dále prosím jak tento název vznikl. Děkuji.
Odpověď
Dobry den,
"... osada Liberec je zminovana jiz v roce 1352 s nazvem Reychinberch, od 1369 Reychmberg, ... 1385-99 Reichenberg, ... 1410 Rychmberg, ... 1790 Reichenberg, Liber, ehedem auch Habersdorf genannt ...
1834 Reichenberg (böhm. Liberk)...
1945 Reichenberg, Liberk, Liberec...
Jmeno Richenberg se menilo v Reichenberg. Do cestiny prechazelo jeste v starsi podobe s Rich - a bylo krome toho silne zkracovano v Richberk, Riberk. A prave z teto allegorove podoby se vyvinulo ceske jmeno Liberk dissimilaci r - r > l - r, srov. legrace z lat. recreatio, lejstra z rejstra apod...."
Zdroj: PROFOUS, Antonin. Mistni jmena v Cechach: jejich vznik, puvodni vyznam a zmeny. Praha: Ceska akademie ved a umeni, 1949. D.2. S. 582-583.
Jmeno R. vzniklo z vyrazu Ort (Dorf) am richen Berge = osada u bohate hory. Vyznam obou clenu vede k vykladu, ze tu byla hora, v niz se bohate dolovalo. Ale v teto hore se nikdy nedolovalo, neni to v zadnych historickych pramenech dochovano. Jmeno Reichenberg lze tedy vysvetlovat bud jako jmeno praci (přací) - zakladatele si prali, aby nova osada na tom vrchu byla jednou bohata - anebo spise jmeno R. sem bylo jiz hotove preneseno s novymi osadniky, kteri se sem pristehovali odkudsi z Nemecka.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.02.2008 14:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu