lhaní, detekce lži
Text dotazu
Dobrý den, chtel bych se zeptat, jak poznam, když nekdo lže a jestli to jde poznat bez detektoru lži jestli ano napište jak.
Odpověď
Některé výzkumy potvrzují, že ani detektor lži nedokáže určit lež se stoprocentní přesností. V usvědčení druhé osoby ze lži nám však mohou pomoci některé neverbální signály. Vzhledem k tomu, že jejich výčet je značný, doporučovali bychom Vám k prostudování některou z uvedených poblikací:
MLEZIVA, Emil. Encyklopedie lži, podvádění a klamání s příklady a obrana proti nim. 1. vyd. Praha: Vyšehrad, 2000. ISBN 80-7021-391-4.
VYBÍRAL, Zbyněk. Lži, polopravdy a pravda v lidské komunikaci. 1. vyd. Praha: Portál, 2003. 175 s. ISBN 80-7178-812-0.
VRIJ, Aldert. Detecting lies and deceit: the psychology of lying and the implications for professional practice. Chichester: Wiley, c2000. ISBN 0-471-85316-X.
Informace můžete nalézt také v publikacích zabývajících se neverbální komunikací (v elektronickém katalogu Národní knihovny ČR NKC http://sigma.nkp.cz/F je vyhledáte tak, když do pole "předmět/ klíčová slova" vepíšete termín neverbální komunikace. Z vyhledaných dokumentů můžete sám vybrat ty, které nejlépe odpovídají Vašim požadavkům).
Obor
Psychologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.03.2008 11:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu