levorukost
Text dotazu
Dobrý den, nemohu sehnat žádné odkazy ani literaturu, kde by se pojednávalo o situaci levorukých ve společnosti dříve. Existují nějaké historické odkazy o vývoji edukace a přístupu k levorukým? Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
v našich fonech jsme zjistili jen několik knih o leváctví a levorukosti spíše v současnosti a nedávné minulosti (druhá polovina 20. stol.). Jak píš Hermann-Josef Zoche, nebyl stav věcí v mnoha zemích ještě v minulém století pro leváky příliš příznivý. V uvedených knihách najdete další literaturu, historické odkazy jsou však výjimečné.
V Čechách jsme první publikace k problému levorukosti a laterality obecně, s ohledem na pedagogiku, zjistili od 60. let 20. stol. (M. Sovák).
Zkuste se prosím prostřednictvím této služby obrátit na Národní pedagogickou knihovnu Komenského (www.npkk.cz), tam by snad mohli lépe poradit.
Vidím svět i z druhé strany : mimořádné schopnosti leváků / Hermann-Josef Zoche ; [z německého originálu ... přeložila Radka Halodová]. -- Vyd. 1.. -- [Praha] : Ikar, 2006. -- 158 s. ; 21 cm
Záhada leváctví a praváctví / Zdena Drnková-Pavlíková ; Růžena Syllabová. -- Vyd. 2.,doplněné. -- Praha : Avicenum, 1991. -- 88 s. : obr. ; 20 cm
Metodika výchovy u leváků / Miloš Sovák ; Předml.: Jiří Fišer ; Fot.: Václav Kalibán. -- 1. vyd.. -- Praha : SPN, 1966. -- 157, [2] s. ; 8°
Záhady levorukosti : asymetrie u člověka / František Synek. -- 1. vyd.. -- Praha : Horizont, 1991. -- 175 s. : il., fotogr. ; 20 cm
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.01.2008 12:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu