letiště Frankfurt
Text dotazu
Dobrý den, zajímá mě co nejvíce informací o letišti Frankfurt.
Odpověď
Dobrý den, letiště Frankfurt je nejdůležitějším mezinárodním letištěm Evropy. Ročním obratem blížícím se 50 miliónům cestujících ročně je na světě sedmým v pořadí - za Atlantou, Chicagem, Londýnem, Tokiem, L.A. a Dallasem. V přepravě nákladů stojí s 1,6 miliónu tun ročně v čele letišť EU. Letiště Frankfurt je svět sám pro sebe. Rozvětvené rampy Terminálu 1 s třemi podlažími jsou propojeny automatickou dráhou a shuttlebusy s novým Terminálem 2, dohromady se stovkou nástupišť (gate). Chodbami s eskalátory a pohyblivými chodníky jsou odletové a příletové haly spojeny s místní i dálkovou dopravní sítí: vedou na stanici Sky Line, nové nádraží vysokorychlostních ICE-3, autobusové nádraží a parkoviště pro 15 000 automobilů. Přepravu zavazadel od letadel k výdejním pultům řeší 67 km počítačově řízených běžících pásů a všechno je organizováno tak, aby přestupující pasažéři stihli nový odlet do 45 minut po přistání. Tomu napomáhá zaváděný systém automatického podávání zavazadel a čipové karty nahrazující tradiční letenky. Na třech vzletových a přistávacích drahách kategorie CAT IIIb, zaručujících přistávání i za nejhorších podmínek, startuje nebo přistává průměrně 80 letounů 130 leteckých a 50 charterových společností za hodinu a míří na 300 letišť všech kontinentů. S přidruženými provozy, mezi něž patří i výcviková střediska leteckého personálu, servisní haly, cargo-sklady, požární služba atd., zaměstnává 62 000 pracovníků.
Spojení mezi starým a novým Terminálem 2 obstarává od roku 1994 automatická dráha Sky Line. V současné době se projektuje rozšíření o další dráhu a terminál tak, aby letiště v roce 2015 zvládlo 80 miliónů cestujících ročně.
Zdroj:
Tůma, Jan. 100 největších zajímavostí o letecké dopravě. Praha: Columbus, 2007. ISBN 978-80-7249-173-5.
Další informace o Frankfurtském letišti můžete nalézt na následujících stránkách:
http://www.letadla.info/airport/nemecko.php
http://www.nacesty.cz/letiste/frankfurt/
http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/456364-letiste-frankfurt-nad-mohanem
http://en.wikipedia.org/wiki/Frankfurt_International_Airport
http://www.airportcity-frankfurt.com/cms/default/rubrik/9/9682.htm
http://www.airwise.com/airports/europe/FRA/
http://www.fraport.com/cms/default/rubrik/2/2228.htm - stránky společnosti Fraport, která vlastní a provozuje letiště ve Frankfurtu.
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.02.2008 11:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu