letecké snímky
Text dotazu
Dobrý den, dozvěděli jsme se o možnosti získání historických leteckých snímků naší obce
a okolí. Snímkování mělo údajně probíhat někdy v letech 1928 až do dnešní doby. Sdělte, prosím, za jakých podmínek je možnost takovéto snímky získat (i v elektronické podobě).
Odpověď
Dobrý den, bohužel se nám v dostupných publikacích nepodařilo nalézt letecké fotografie vaší obce. K Jihočeskému kraji a celé České republice se vztahují dvě níže uvedené knihy:
* BERGNER, Jiří. Jihočeský kraj z nebe = The South Bohemia from the skies = Region Südböhmen vom Himmel. Plzeň : Starý most, 2006. 239 s. ISBN 80-239-7961-2.
* KROB, Miroslav. Česká republika : aerofoto. 2. vyd. Praha : Kvarta, 2004. 197 s. ISBN 80-86326-39-X.
Domníváme se, že byste se s Vaším dotazem mohli obrátit na Vojenský geografický a hydrometeorologický úřad, jehož  Odbor geodézie, fotogrammetrie a dálkového průzkumu země  zabezpečuje koordinaci armádního leteckého měřického snímkování a archivaci leteckých měřických snímků (LMS) z území celé republiky od začátku snímkování v r. 1936 do současnosti. Na stránkách Vojenského geografického a hydrometeorologického úřadu naleznete i odkaz na systém IZGARD, který nabízí letecké měřící snímky neboli LMS  a Digitální mapu ČR (http://www.mapy.army.cz/htm/geosl.html >> IZGARD (http://izgard.cenia.cz/ceniaizgard/uvod.php - letecke merici snimky)).
Vojenský geografický a hydrometeorologický úřad
(http://www.mapy.army.cz/htm/s_urad.html)
Čs. Odboje 676
518 16 Dobruška
Tel.: +420 973 257 611
Fax: +420 973 257 620
e-mail: vghur@vghur.army.cz
Více informací můžete nalézt na
http://www.cdesign.cz/h/Clanky/AR.asp?ARI=373 nebo http://www.specialista.info/view.php?cisloclanku=2005090124.
Dále bychom Vám doporučili obrátit se na regionální muzea a archivy, které by mohly mít takovéto fotografie ve svých fondech, např. Státní okresní archiv  Jindřichův Hradec (http://www.ceskearchivy.cz/index.php?doctree=1ef)
a Muzeum Jindřichohradecka (http://www.muzeum.esnet.cz/czindex.htm).
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.01.2008 16:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu