Letecké nápisy
Text dotazu
Dobrý den, mám dotaz, který spadá do historie československého letectví, tak snad se ptám na správném místě.
Dočetl jsem se v jednom článku z roku 1934, že se na území ČSR v době první republiky vyskytovaly na mnoha mistech nápisy z bílých kamenů, které měly být pro piloty čitelné i z velkých výšek. Sloužily k lepší orientaci během letu.
Podle mapky, která je v textu přiložená, se tyto nápisy nacházely například u Hustopeč na jížní Moravě, u Duchcova v severních Čechách nebo u Čadce na Slovensku.
Chtěl jsem se zeptat, jestli jsou někde tyto nápisy ještě v terénu třeba částečně vidět, případně zda někde není fotografie takového nápisu. Osobně předpokládám, že byly zničeny před, během nebo po válce.
Předem díky za každý podnět.
P.S. zdrojem textu a zmiňované mapky je článek "Letectví v Československu" od Dr. Jar. Janka v časopise "Širým světem" (rok vydání 1934, 1. číslo XII. ročníku, na stranách 47 a 48.) V případě potřeby můžu ty dvě strany ofotit.
Odpověď
Dobrý den,
Vámi uváděné nápisy se mohly skutečně vyskytovat leckde a orientaci letců mohly vypomoci. V nejedněch leteckých memoárech z období první republiky se lze dočíst, že letci, pokud zabloudili, řešili situaci tím, že prostě přistáli na vhodné louce či poli a optali se na cestu.
Pátrat dnes po pozůstatcích uvedených nápisů je ale zbytečné, neboť s největší pravděpodobností tyto zanikly během září roku 1938, kdy se Československo chystal k válce a rozhodně nechtělo nepřátelským letcům usnadňovat orientaci. Stejný přístup k orientaci letců pak platil až do roku 1945.
Fotografii podobných nápisů jsme nezaznamenali. Pátrat po takovém snímku by ale znamenalo projít značné množství dobové literatury a periodického tisku, což není v našich personálních kapacitách a už vůbec ne v termínu určeném službou Ptejte se knihovny.
Doporučujeme Vám snímek hledat v dobovém tisku ze 30 let, primárně v časopisech jakými byl například Světozor (Praha : J. Otto, 1904-1943)
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Praha
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
14.10.2021 12:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu